Tél

2024.01.10. 15:50

Rendőrségi felhívás - Mutatjuk, mire figyeljen a nagy fagyban

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a hideg idő miatt a fedél nélküli és a magányos, idősebb emberek, illetve az utcán vagy elhanyagolt környezetben élő állatok kiszolgáltatottá válnak, ezért nagyobb odafigyelést, gondoskodást igényelnek.

Kisalföld.hu

A huzamosabb ideig tartó hideg beköszöntével a rendőrség – ahogy az elmúlt években is mindig – kiemelt figyelmet fordít a fedél nélkül élőket fenyegető veszélyek elhárítására, bűncselekmények megelőzésére. A szolgálatot teljesítő rendőrök haladéktalanul gondoskodnak a sérült, illetve krízishelyzetben lévők orvosi, illetve szociális ellátásáról, és felvilágosítást adnak a társadalmi szervezetek szolgáltatásairól.

A tél és a fagypont alatti hőmérséklet az egyedül élő, idős embereket – és sok esetben velük együtt az állataikat – is veszélyezteti. Védelmük érdekében a rendőrség a jelzőrendszer részeként a társszervekkel – mentőszolgálatok, katasztrófavédelem, a megyei és települési önkormányzatok, jegyzők és polgármesterek – szorosan együttműködik.

Kérik, a fagypont közeli, illetve alatti hőmérsékletre tekintettel fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait

Idős, magányos, fedél nélkül élő embertársaink érdekében

 • Ebben az időszakban az átlagosnál jobban figyeljenek a környezetükben élő kiszolgáltatott emberekre!
 • Amennyiben közterületen olyan személyt látnak, aki segítségre szorul, azonnal értesítsék a mentőket vagy a rendőrséget!
 • Rendkívül fontos, hogy segítsenek minden bajba jutott embertársuknak, hiszen ezzel életet menthetnek, illetve megelőzhetik, hogy kiszolgáltatott emberek különféle bűncselekmények áldozataivá válhassanak.
 • Az idős, egyedül élő családtagokat, szomszédokat, ismerősöket, gyakrabban látogassák meg, ellenőrizzék, hogy füstöl-e a kéményük, van-e elég tüzelőjük.
 • A magányosan élő, idős vagy bármilyen okból rászoruló embereknek nemcsak az egészségi állapotuk lehet veszélyben, hanem bűncselekmény áldozataivá is válhatnak.
 • Fontos, hogy a magányosan élő idősek ne engedjenek be idegeneket, és ha ismeretlen, gyanúsan viselkedő személyeket látnak, értesítsék a rendőrséget!

A szabadban tartott, illetve kóbor állatok védelme érdekében

 • A tél beköszöntével nemcsak az emberek, de négylábú társaink is melegre vágynak. A kényelmi szempontokon túl az életük múlhat egy szélvédett, jól szigetelt, száraz helyen kialakított hajlékon, hiszen ennek hiányában megfagyhatnak.
 • Az igazán kemény téli fagyok ellen sok esetben egy kutyaház sem feltétlenül nyújt elegendő védelmet, ez főként az idős, legyengült állapotú kedvenceinkre érvényes. Ilyenkor engedjék be őket éjszakára egy meleg térbe, például a ház előszobájába vagy a garázsba, fekvőhelyül pedig egy vastagabb takarót biztosítsanak számukra!
 • Biztosítsanak számukra – lehetőség szerint – a szokottnál kissé több ételt, és figyeljenek arra, hogy az ivóvizük soha ne fagyjon be!
 • Amennyiben közterületen vagy elhagyott háznál magára maradt, legyengült, balesetet szenvedett, illetve éhező állatot látnak, az első dolog, amit megtehetnek, hogy ellenőrzik, rendelkezik-e az állat csippel. Ebben az állatorvosok tudnak segíteni, illetve általában a benzinkutakon is található csipleolvasó. Az azonosítással a segítségre szoruló kisállat rövid időn belül visszakerülhet gazdájához.
 • Amennyiben a kósza négylábú nincs regisztrálva, vagy a gazdáját nem sikerül elérni, úgy a gyepmesteri telepek, illetve a régióban lévő kisállatmenhelyek tudják befogadni és biztonságba helyezni az elkóborolt kutyákat, cicákat.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában