Új táblák a biztonságért

2023.11.28. 07:50

Már hat helyen jelzik a baleseti gócpontokat – Idén további három helyszínnel bővül a lista Győr-Moson-Sopronban – hírgrafika

A tragédiák és sorozatos karambolok elkerüléséért a Magyar Közút folyamatosan baleseti gócponttáblákat helyez ki. Az idei év végére már kilenc figyelmeztető jelzés óvja majd az autósokat régiónk útjain.

Szeghalmi Balázs

A 81-es főúton, a töltéstavai elágazónál több személyi sérüléssel végződött baleset történt az elmúlt években, a szakemberek ezért döntöttek a táblák kihelyezéséről. Fotó: Rákóczy Ádám

  • A Kisalföldben napi szinten adunk hírt balesetekről szerte az Észak-Dunántúlról. Bár a ka­­rambolok többsége szerencsére csak anyagi kárral jár, az ütközések közül mégis viszonylag sok végződik emberi sérü­léssel.
  • Elemzések szerint száz közúti közlekedési balesetből 93–95 emberi hiba miatt történik. A statisztikák szerint elenyésző esetben fordul elő, hogy az út- vagy műszaki hibák számlájára írható egy-egy karambol.
  • Rendőrségi szakzsargonnal élve jóval gyakoribb, amikor a sofőrök nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetnek, magyarán a megengedettnél gyorsabban hajtanak, és ezért szenvednek balesetet. Ahová a rendőrség állandó, fix sebességmérőket helyezett ki – a Véda-kapukból Győr-Moson-Sopronba eddig tizenkettőt, országosan már több mint százötvenet telepítettek –, kivétel nélkül baleseti gócpontnak számítanak.
  • Ezeken kívül is akadnak azonban kritikus helyszínek szűkebb pátriánk úthálózatán, amelyekre a Magyar Közút más módszerrel hívja fel a figyelmet. 
  • A helyszíneket a rendőrséggel közös baleseti nyilvántartás adatainak elemzésével jelöli ki az utak kezelője.
  • Nehéz kikanyarodni három helyszínen: a hat figyelmeztető közúti jelzés közül háromnál a probléma ugyanaz: nehéz a főútra kanyarodni.
 

Az elmúlt pár évben a Magyar Közút munkatársai egyre több szakaszra tettek figyelmeztető jelzéseket annak érdekében, hogy az autósok tisztában legyenek vele: épp balesetveszélyes úton járnak.

Sosem alszanak

A baleseti gócponttáblákat Győr-Moson-Sopronban többnyire olyan forgalmas csomópontokba, kereszteződésekbe helyezték ki, amelyek szinte „soha nem alszanak”, s rengeteg autós közlekedik erre. A már látható hat figyelmeztető közúti jelzés közül három (M1-es és 86-os főút Mosonmagyaróvárnál, a sztráda és a 82-es főút Győrújbarátnál és a 81-es főút Töltéstavára vezető elágazója) azonos „kaptafa”. Ezeken a baleseti gócpontokon közismerten nehéz a főútra kanyarodni. Annak ellenére, hogy mindhárom helyszínen kanyarodósáv támogatja a közlekedőket.

Nagycenk térségében, a 84-es és 85-ös főút találkozásánál érdekes közlekedési szituáció várja az autósokat, a 84-esen érkezőknek gyakran teljesen le kell lassítaniuk a csomópontnál. A Közút balesetekre figyelmeztető jelvényét megkapta az Árkád melletti jelzőlámpás körforgalom is; többször írtunk róla, hogy itt főleg koccanások történnek.

Újabb helyszínek

Még ebben az évben újabb három helyszínre telepít figyelmeztető táblákat a Közút – ezeket hírgrafikánkban láthatják –, míg legutóbb a töltéstavai elágazónál hívták fel a veszélyre a vezetők figyelmét ily módon. „Éves szinten átlagban két személyi sérüléses baleset történt Töltéstava kapujában, amely így hosszú ideig szerepelt piros színnel baleseti nyilvántartásunkban. Az utolsó személyi sérüléses karambol tavaly szeptemberben történt itt, a figyelemfelkeltő jelzőtáblákat pedig 2022 májusában raktuk ide” – válaszolta kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője ki­­emelte: „A jelzőtáblák kihelyezéséről nem autósoktól érkezett kérések alapján döntünk. A helyszíneket a rendőrséggel közös, személyi sérüléses baleseti nyilvántartásunk évenkénti, pontosan meghatározott paraméterek szerinti elemzésével jelöljük ki. Ennek birtokában az aktuális közlekedésbiztonságra fordítható keret lehetőségeihez mérten van módunk vármegyei szinten akár jelzőtáblák kihelyezéséről, akár egyéb intézkedésekről gondoskodni.”

A 81-es főúton, a töltéstavai elágazónál több személyi sérüléssel végződött baleset történt az elmúlt években, a szakemberek ezért döntöttek a táblák kihelyezéséről. Fotó: Rákóczy Ádám

Jelzőlámpával erősítenek

Az említett kilenc helyszínen kívül két másik gócpontban is baleset-megelőző intézkedéseket hajt végre jelenleg a Közút. „A 14-es főút és az 1401-es számú szigetközi út győri csomópontját hamarosan jelzőlámpával erősítjük meg, míg Gönyűn a Bajcsy-Zsilinszky és Bem József utca találkozásánál lévő gyalogos-átkelőhelyet is jelzőlámpával alakítjuk biztonságosabbá” – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól.

Forrásra várnak

A Közút a korábbi években szintén építési engedélyt szerzett az 1-es főút két mosonmagyaróvári szakaszának biztonságosabbá tételére, illetve Győrben az 1-es főút és a 81601-es jelű összekötő ág („Árkád-kör”) jelzőlámpás átalakítására, ám a kész tervekhez egyelőre nem sikerült forrást találni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában