Lánglovagok

2023.05.23. 17:01

Új eszközök az oltásban Győr-Moson-Sopronban

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a főváros és a vármegyeközpontok is új gépjárműfecskendővel a közeljövőben. Tízmilliárd százmillió forintból 37 speciális jármű segíti hamarosan a katasztrófa védő szakemberek munkáját.

kisalfold.hu
  • Szabadtéri tűz oltására alkalmas járművek állnak munkába, legalább egy gépjárműfecskendővel Győr is gazdagodik.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy lapunk kérdésére elmondta: Az energiahatékony operatív program többlépcsős beszerzési terv keretében érkeznek a járművek, ahogy a korábban átadott 108 hazai gyártású autóhoz és vízszállító járműhöz hasonlóan az új eszközök is környezetvédelmi besorolásban előkelő helyen szerepelnek. 

De nem csak a környezetvédelem és energiahatékonyság diktálta a beszerzést. –Az egész gépjárműbeszerzéssel kapcsolatban az egységesítés igénye fogalmazódott meg a katasztrófavédelem berkein beül néhány éve. Most 37 gépjármű várható, szakaszosan kerülnek majd átadásra, Győrbe egy vagy kettő. A jelen járműpark felmérése is zajlik még hogy pontosítsák a számokat.

Az új gépjárműfecskendőket nehéz terepekre tervezték, elsősorban erdőtűz, vagy szabadtéri tűz oltására szakosodtak, az orrukban avaroltó berendezéssel, mely mind az avaroltásban bevethető plusz eszköz, mind pedig alkalmas a tüzes környezetben az eszköz saját védelmére. Így jól bevethetőek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb vegetációs és avartüzek esetén.

Dóka Imre elmondta, 280 szabadtéri tűzeset esett tavaly Győr-Moson-Sopron megyében. Ketten sérültek meg, és sajnos egy haláleset is történ ezekhez kapcsolódóan. Száznégy hektár, azaz több mint egymillió négyzetméteren pusztított tűz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában