Újabb tanúk

2023.05.15. 16:48

Sok még a kérdés a győrújfalui halálos baleset ügyében - folytatódott a tárgyalás Győrben - fotók

Év elején számoltunk be arról, hogy emberölés vádjával átkerült egy halálos balesettel kapcsolatos ügy a Győri Törvényszékre, ami még 2019 nyarán történt Győrújfalun. A büntetőügyben újabb tanúkat hallgatott meg a bíróság hétfőn, köztük azt az ápolót is, aki ellátta a súlyos sérülteket.

kisalfold.hu

Tanúkat hallgattak meg hétfőn a Győrújfalun történt balesettel kapcsolatban. Fotó: Huszár Gábor

A 2019-ben történt balesettel portálunkon is foglalkoztunk, legutóbb januárban.

- Szeretném megköszönni önnek és a többi kollégájának, hogy helyrehozták az állapotomat és megmentették az életemet - fogalmazott B. Levente vádlott.

A fára tekeredett sofőr közvetlen életveszélyben volt a baleset után: többszörös végtag- és medencetörést, súlyos koponya- és mellkasi sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a sofőr Győrújfalu belterületén közlekedett személygépkocsival úgy, hogy ezt megelőzően szeszesitalt és delta9-THC és ketamin hatóanyagot tartalmazó kábítószert fogyasztott, autójában négy utast szállított.

A hétfői tárgyaláson elhangzott az idézett rendőrtől és ápolótól is, hogy az ilyen súlyos baleseteknél az emberi élet megmentése az első, nem pedig a vér- és a vizeletmintavétel. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy előbb vérmintát, majd másfél órával később vizeletmintát vettek a sérült sofőrtől. Ez logikus is, hiszen a beavatkozások után katéterrel vehették az utóbbi mintát.

- A probléma ott van, hogy az Országos Mentőszolgálat elektronikus esetlapja szerint a vérvétel akkor történt amikor a mentőautóban volt a beteg. Azonban a mentőautóban nem vesznek vérmintát, csak a kórházban rendőri jelenlét mellett. A Petz-ben készült iratok szerint azonban csak később vettek mintát. Itt az első pontatlanság, hogy mikor vettek mintát és egyáltalán kitől - világított rá dr. Veisz Gábor ügyvéd.

Emellett észrevételezte a védő azt is, hogy másfél óra elteltével, nyári melegben egy dobozban tartott vérminta mennyire tud hiteles eredményt mutatni, ha előírás szerint 4 Celsius fokon kellene tárolni.

Az ügyvéd szerint azért van ennek jelentősége, mert a tanúk szerint sem ivott alkoholt a sofőr. Sőt kiderült, hogy ketamint azért találtak Levente vérében, mert a mentőautóban ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert adtak neki. A delta9-THC, azaz a marihuána hatóanyagnál pedig az az érdekesség, hogy csak az egyik mintából mutatták ki a jelentlétét.

- Nem végeztek DNS-mintát , így nem vetették össze védencemével. Illetve azóta ezt a mintát megsemmisítették, így utólag sem tudjuk már ezt megtenni. Mivel a korábbi tanúk is összekeverték a két férfi sérültet, könnyen lehet, hogy a mintáknál is ez történt - véli dr. Veisz Gábor.

A hétfői tárgyaláson világossá vált, hogy először ismeretlen személyként szállították a sérülteket kórházba és csak később történt meg az azonosításuk.  

Sok még a kérdés az ügyben, amire talán a szakértők adhatnak majd választ. Az viszont tény, hogy a balesetkor az autóban utazók közül a biztonsági övet senki nem használta. A vádlott az 50 kilométer/óra megengedett sebesség helyett 92-98 kilométer/óra sebességgel haladt. A piros Suzukival először egy buszmegálló táblának, majd egy fának ütközött Győrújfalun. Utasai közül ketten súlyos, maradandó egészségkárosodást eredményező sérüléseket, egy további utas pedig 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autó jobb első ülésén utazó férfi a balesetben elhunyt.

Halált okozó ittas vezetésért 2-8 évig, halált okozó közúti veszélyeztetésért 5-10, míg emberölésért 10-20 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Az emberölés gyanúja azért merült fel, mert az egyik tanú szerint a sofőr azt mondta a baleset előtt az autóban, hogy "Meg fogtok halni!", illetve szándékosan veszélyesen hajtott. Ezzel a feltevéssel sem a védő , sem az ügyészség nem ért egyet, mind a két fél megfellebbezte az ügy áttételét. Az ügyvéd szerint nincs rá adat, hogy szándékosan vezette volna fának az autóját a sofőr, ezzel kockáztatva a saját életét is, ami valljuk be hajszál híján múlott. Viszont az még kérdéses, hogy szándékosan teremtett-e veszélyhelyzetet az úton Levente.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában