Lassan fél éve tart a nyomozás

2023.04.21. 08:14

Már 2 milliárd forint a bizonyítható kár a gyógycipős bűnügyben, aminek a szálai Győrbe is vezettek

Míg a nyomozás elején 250 millió forint volt az a kárösszeg, amit a nyomozók bizonyítékokkal alá tudtak támasztani, addig mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot.

kisalfold.hu

Forrás: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a gyógyászati segédeszközökre jogosulatlanul visszaigényelt támogatások ügyében eddig 13 céget azonosított be, és 37 főt vont eljárás alá. Közülük tizenöten letartóztatásban vannak - számoltak be a fejleményekről.

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek az ortopéd orvosok által jogosulatlanul felírt gyógycipők, gerincortézisek, járássegítő alkatrészek, valamint csuklóortézisek és térdortézisek után igényelték vissza a nagy összegű állami támogatásokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a KR NNI-nél indult költségvetési csalási ügyben a győri rendőrök négy személyt fogtak el: két orvost, egy cégvezetőt és egy alkalmazottat. Közülük egy főt a bíróság letartóztatott, a többiek szabadlábon védekeznek. 

A szövevényes ügy teljes körű felderítése érdekében az ország különböző pontjain jöttek létre nyomozócsoportok, így a KR NNI-n túl folyik büntetőeljárás a Baranya, a Csongrád-Csanád, a Győr-Moson-Sopron és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságokon is.  Az ügycsoportnak mára 37 gyanúsítottja lett: 14 orvos, 13 cégvezető és 10 alkalmazott, köztük ügyintézők, illetve asszisztensek. Jelenleg tizenöten vannak letartóztatásban, nyolcan bűnügyi felügyelet alatt, míg tizennégyen szabadlábon védekeznek - közölték.

Forrás: police.hu

Az ügy előrehaladtával egyre több céget és elkövetőt azonosítottak be, így a költségvetési csalásban megállapított kárösszeg is folyamatosan nőtt. Míg a nyomozás elején 250 millió forint volt az a kárösszeg, amit a nyomozók bizonyítékokkal alá tudtak támasztani, addig mára ez az összeg már meghaladta a 2 milliárd forintot. Ekkora összeget igényeltek vissza a NEAK-tól, és ennyivel károsították meg közvetve az embereket, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg. 

A gyanúsítottaktól, valamint a hozzájuk köthető cégektől eddig összesen egymilliárd forintnak megfelelő vagyont zároltak, illetve foglaltak le a nyomozók.

Az ügycsoportokkal kapcsolatos nyomozásoknak koránt sincs vége, az egyes büntetőeljárások tovább folytatódnak, így várhatóan mind a megállapított kárösszeg, mind a beazonosított cégek és elkövetők köre bővülni fog.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában