Másodfok

2022.09.21. 12:04

Károsultból vádlott lett a házaspár - Győrben szigorítanák a büntetésüket

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetésük súlyosítását indítványozza annak a házaspárnak, akik 2018 májusában másfél millió forintot utaltak át egy nőnek azért, hogy 30 millió forint Európai Uniós pályázati pénzhez jussanak hozzá.

kisalfold.hu

Forrás: Pexels

A Székesfehérvári Törvényszék tárgyalta az ügyüket, amiből kiderül, hogy a hiszékeny házaspár másfél millió forintot  fizetett egy nőnek, aki azt állította, hogy a pénz egy részét egy minisztériumban dolgozó, a pályázatról döntő ismerősének kell átadni, hogy aláírja a támogatást.

A nő természetesen nem tett semmit a pályázat érdekében, s a pénzt sem adta vissza. Miután a házaspár rájött, hogy becsapták, feljelentést tettek a nő ellen. A nem létező ismerősével nyerészkedő nő büntetőügye még első fokon van folyamatban. 

Azonban aki azért juttat pénzt hivatalos személynek – akár közvetítő útján –, hogy őt befolyásolja, az ügye kedvező elbírálását biztosítsa, bűncselekményt követ el. Akkor is, ha a magát közvetítőnek feltüntető becsapja őt. Hiszen abban a tudatban adja át a pénzt, hogy azzal a közvetítő hivatalos személyt fog megvesztegetni.

A Székesfehérvári Törvényszék a házaspár tagjait társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt fejenként 150 000 forint pénzbüntetésre ítélte, melynek megfizetésére részletfizetést engedélyezett. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetések eltúlzottan enyhék. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége nagy. Káros hatásuk, hogy ismertté válásuk – szinte – törvényszerű következménye, hogy a társadalom tagjainak a hivatalos személyek befolyástól mentes működése iránti bizalma megrendül.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában