Győri Fellebbviteli Főügyészség

2021.08.16. 17:21

A kiskorú kislányt négy családtagja is bántalmazta szexuálisan – éveken át szenvedte el a borzalmakat

Mind a négy vádlott esetében az irányadó középmérték 10 év. A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet súlyosbítását látja indokoltnak.

kisalfold.hu

A Székesfehérvári Törvényszék a 2021. június 21. napján kihirdetett ítéletében – részfelmentések mellett – különböző súlyos minősítésű folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt I. rendű vádlottat és IV. rendű vádlottat 10-10 év fegyházbüntetésre, II. rendű vádlottat 9 év fegyházbüntetésre, III. rendű vádlottat 14 év fegyházbüntetésre és mind a négy vádlottat 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a kiskorú kislánnyal kifejezett akarata ellenére hosszabb időn keresztül édesapja, bátyja, édesapja távoli rokona és annak szeretője is, utóbbiak azonos alkalommal, együtt is, egymás tevékenységéről tudva, szexuális cselekményeket végeztek, illetve végeztettek.

A másodfokú ügyészség szerint az egyes részcselekmények vonatkozásában a folytatólagosságra figyelemmel külön felmentő rendelkezéseknek nincsen helye, a IV. rendű vádlott cselekménye minősítésének pontosítása és valamennyi vádlottnak a meghatározott körben végleges hatályú foglalkozástól eltiltása, míg I. rendű vádlottnak a gyermekei vonatkozásában szülői felügyeleti jogának megszüntetése is, továbbá valamennyi vádlott büntetésének súlyosítása szükséges.

Mind a négy vádlott esetében az irányadó középmérték 10 év. A kiszabott szabadságvesztés büntetésekben viszont nem fejeződik ki, hogy a vádlottak kiemelkedő tárgyi súlyú, szigorú büntetőjogi következményekkel kell hogy járó, erkölcsileg soha meg nem bocsátható bűncselekményeket követtek el. A szabadságvesztés tartama egyik vádlott esetében sem elégséges a büntetési célok eléréséhez. A súlyosító körülmények nem kaptak megfelelő értékelést a szabadságvesztés büntetések mértékének meghatározásakor.

Mindezekre figyelemmel – és a szexuális támadásokkal szemben leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő kiskorúak sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket illetően az ítélkezési gyakorlat szigorodása érdekében – a kiszabott fegyházbüntetések súlyosítását tartja indokoltnak az ügyészség – közölte Dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában