Eltűnt biciklik nyomában

2020.07.28. 08:50

A lakat sem riasztja vissza a biciklitolvajokat Mosonmagyaróváron

Az utóbbi időben több olvasónk jelezte, gyakori probléma a városban a kerékpárok eltulajdonítása. A biciklitolvajokat sokszor az sem riasztja vissza tettüktől, hogy a kerékpárokat lelakatolták. Nemrég pedig két helyi kisfiú a víztorony közelében lévő Malom-ági Lajtából „halászott” ki egy ellopott bringát, amelyet szüleik segítségével visszajuttattak tulajdonosának.

Munkatársunktól

– A kerékpáromat a vasútállomásnál raktam le, úgy, mint mindennap. Az előttem és mögöttem lévő biciklik ráadásul nem is voltak lezárva. Persze az enyém igen. Ez a kerékpár körülbelül negyvenezer forintomba került. Dühítő, hogy egyszer csak nincs többé, mert valaki ellopja, ráadásul úgy, hogy le volt zárva – osztja meg velünk rossz élményeit egyik olvasónk.

Hozzáteszi: – Másoknak saját hibámból azt üzenném, hogy ne értékes kerékpárral járjanak munkahelyükre, mert manapság bármilyen lakatot le tudnak vágni. Talán segítség lehet, hogy vannak kerékpárra szerelhető GPS-ek, amelyek segítségével figyelemmel lehet követni, hogy éppen merre „jár” az ellopott közlekedési eszköz.

Nem nőtt a bejelentett lopások száma

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya tájékoztatta lapunkat, hogy a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt év hasonló időszakához képest arányaiban nem nőtt a bejelentett kerékpárlopások száma. Folyamatban lévő eljárásokról pedig a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni.

Hozzátették: tapasztalataik alapján a kerékpárok regisztrálása, illetve jelölése visszatartó erőt jelenthet a bűncselekmény elkövetői körében. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a jelölő, illetve egyéb vagyonvédelmi programjaikon végzett prevenciós munkáik eredményeként a kerékpár-tulajdonosok körében sikerült elérniük azt a szemléletváltást, hogy lehetőségeik szerint igyekeznek megtenni mindent vagyontárgyaik védelme érdekében.

A Lajtából húzták ki a drága kerékpárt

A mosonmagyaróvári Szabó Attila és unokaöccse, Rédl Brendon Kevin különös hobbit talált magának, a mágneshorgászatot. A napokban a víztorony melletti Lajta-ági hídnál próbálkoztak, amikor egy bicikli kerekére lettek figyelmesek a vízben.

– A fiam megszólalt, hogy „apu, ott egy kerékpár”. Először csak a kereke látszott, de amikor sikerült megfognunk, akkor vettük észre, hogy egy nagyon jó állapotban lévő bicikliről van szó. Aztán a közösségi média egyik felületén megosztottuk a képet, amelyen a kisgyerekek és a kerékpár látható, majd jelentkezett nálunk a tulajdonosa, akitől két hete lopták el a közlekedési eszközét – meséli lapunknak a 13 éves Szabó Attila édesapja.

Azt is megtudtuk, hogy a két hete ellopott kerékpár egy drága példány volt. Mikor tulajdonosa átvette, szívből megköszönte a gyerekeknek példás tettüket.

Regisztrálja ön is a kerékpárját!

Az országos Rendőr-főkapitányság által életre keltett „Bike Safe” program Győr-Moson-Sopron megyében is működik. A rendőrök egy-egy ilyen alkalommal a bicikli minden adatát rögzítik egy adatlapon – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – majd fényképfelvételeket is készítenek. A program kapcsán a kétkerekű adatait a rendőrség adatbázisába rögzítik, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést. Információk: www.bikesafe.hu.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában