Összehangolt akció

2019.09.26. 15:23

Lecsapott a rendőrség és a TEK a szigetközi orvvadászokra – fotók, videó

Százharmincnyolc rendőr és terrorelhárító tizenegy, többségében Mosonmagyaróvár környéki házban tartott egyszerre házkutatást kedden hajnalban.

kisalfold.hu

Több orvvadászt kihallgattak, kettőt őrizetbe vettek: március óta figyelték őket. Trófeákat, vadászpuskákat, vadhúst, védett állatok preparátumait foglalták le: 50 millió forintot meghaladó kárt okoztak.

„A gátlástalanság csúcsa talán az volt, amikor a vadetetőbe tették a lelőtt állat maradványainak egy részét” – Pintér Csaba tájegységi fővadász ezzel érzékeltette a most lebukott orvvadász csapat tiszteletlenségét a vaddal és a vadászatra jogosulttal szemben. Kedden délután a megyei rendőr-főkapitányságon tartottak sajtótájékoztatót az ügyben indított rendőri akcióról.

„Idén márciusban érkezett hozzánk az első információ arról, hogy néhányan engedély nélkül vadásznak szigetközi vadászterületeken, s a maguk hasznára lövik ki az állatokat, majd értékesítik a vadhúst” – kezdte Nagy Ágnes alezredes, megyei bűnügyi rendőrkapitány-helyettes. „Az adatok alapján aztán szép lassan összeállt a kép, s kedd reggel tizenegy helyen egyszerre tartottunk házkutatást Mosonmagyaróváron és térségében összehangolt rendőri akcióban” – folytatta Károlyi Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető.

Összesen öt orvvadász-gyanúsítottat hallgattak ki, s ugyanennyi orgazdánál tartottak házkutatást: kettőnél rengeteg trófeát találtak, ezekből a rendőrök összesen 275-öt foglaltak le. Emellett vadászfegyvereket, vadhúst, s védett állatok preparátumát vitték be a rendőrségre, s még egy frissen levágott szarvasfej is előkerült. Vizsgálják azt is, hogy a több ezer megtalált lőszert legálisan tartották-e.

 

„Az öt orvvadász-gyanúsítottból volt, aki megtagadta, de akadt, aki beismerő vallomást tett: kettejük őrizetbe vételére ezekben a percekben kerül sor. A kár – mely vélhetően több mint 50 millió forint lesz – megtérülése érdekében különböző vagyonelemeket, például gépjárműveket lefoglaltunk. Az orvvadászok egyrészt megkárosították a vadásztársaságot, lopás is terhükre róható, mert nemcsak lelőtték, el is vitték a vadat. A védett állatok preparátuma miatt természetkárosítással is gyanúsíthatóak. Egyelőre vizsgáljuk, hány rendbeli bűncselekménnyel vádolhatók, ez akár százas nagyságrendig is felkúszhat” – mondta Károlyi Zoltán.

A gyanúsítottak egy része vadásztársasági tag is volt, ám tilalmi időben, más vadászterületen is lőtték a vadat a húsáért és a trófeáért. „Túlterjeszkedtek a törvény adta kereteken, éjszakánként járták a térséget” – folytatta Pintér Csaba tájegységi fővadász. A vadászatra jogosulttól szerzett információi szerint volt, hogy a helyi traktoros talált fej nélküli tetemet, volt, hogy másik erdőjáró négy szarvaslábat vett észre, melyről a combot és lapockát kivágták. Ami pedig a kárt illeti: a sajtótájékoztatón egyik bemutatott trófea vadgazdálkodói értéke meghaladta a 3,75 millió forintot, emellett eladták a húsát, s megfosztották a jogosultat a vadászati élménytől. „Szép szakértői munka lesz a kár összeszámolása” – hangzott el.

Mit lehet tudni a gyanúsítottakról? „Középkorú férfiak munkahellyel és családdal, többségében szigetköziek, ám egyiküket a munkája kötötte ide, s munkásszálláson lakik” – hangzott el. A Kisalföld úgy tudja: utóbbi egy dunakiliti beruházáson dolgozott alkalmazottként, itt ismerkedett meg a vadászokkal. A Kisalföld azt kérdezte: az orvvadászok vendéglátóipari egységeknek adták el a vadhúst? „Magánszemélyeket hallgattunk ki tanúként” – válaszolt Nagy Ágnes. Nekik vásárlóként van büntetőjogi felelősségük? „Mivel vadászoktól vették, nem tudhatták, hogy illegálisan lőtték azokat, így őket büntetőjogi felelősség nem terheli”- kaptuk a választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában