Veszély

2019.09.26. 08:37

Időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő Fertődön

A kapuvári hivatásos tűzoltókat szerdán délelőtt Fertődre a Vasút sorra riasztották, ahol megszólalt a szén-monoxid-érzékelő.

kisalfold.hu

Az épületben, ahol egy gázkazán üzemelt, a tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szolgáltató leszerelte a gázkészüléket és előírta annak felülvizsgálatát. Sérülés a jól működő érzékelőnek köszönhetően nem történt – közölte a katasztrófavédelem csütörtökön.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

• A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.

• A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos. (Az alábbi linken lehet időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat)

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, – fejfájás, émelygés, hányinger – ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenki részére javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában