Időjárás

2024.05.21. 19:34

Számos országon átívelő zivatarrendszer robog át felettünk - Fotók

Győrben fát döntött ki az erős szél. Cikkünk frissül.

Kisalföld.hu

Két hullámban érkezett és az ország belseje felé tart az a több száz kilométeres zivatarrendszer, amelyben Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Magyarország is érintett.

Az első hullám kora délutánra legyengült az orszáh középső része felett. Az erősebb rendszer, amelynek útját intenzív felhőszakadások, viharos széllökések és villámlások kísérik, 16:15-kor lépett be délnyugaton az országba - derül ki az idokep.hu cikkéből.

Akkor így festett a radarkép:

 

Ez a rendszer érte el térségünket este 7 óra tájékán:

 

Olvasónk felvételei Ivánból

és ezt látták Kapuváron:

Fotó: Olvasó

Nem sokkal este fél nyolc előtt Győrbe erős szelet hozott:

Fotó: Olvasó

 

Fotó: Olvasó

19:44-kor így fest a radarkép:

 

20:10 Győrben a Szabolcska Mihály utcában kidöntött egy fát az erős szél

Ugyanitt egy másiknak az ágait törte le, amiket a tűzoltók emelőkosaras szerkocsiból fűrészeltek le a magasban:

21:05 - Elsőfokú riasztás

A Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt.
A HungaroMet Nonprofit Zrt MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érte el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba, a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.
A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. A Dél-Dunántúlon, esetleg a Dunántúl középső és nyugati részén, illetve a Dél-Alföld egyes részein heves zivatarok is előfordulhatnak 2-4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel. Az éjszaka második felére a zivatarok az ország északkeleti felére tevődnek át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában