Helyi időjárás

2018.12.29. 09:54

Mutatjuk, mikor jön az újabb lehűlés

Több-kevesebb napsütés ellenére fagypont körüli maximumokra számíthatunk.

Az elmúlt napokban már látszott, hogy valamilyen lehűlés készülődik év végén, jövő év első napjaiban. A hideg levegő útja azonban igen kérdéses volt, csak úgy, mint a lehűlés mértéke, és időbeni lefolyása - olvastuk az Országos Meteorológiai Szolgálat facebook oldalán. Azt írják: kissé szokatlan módon, de úgy tűnik, hogy nagy bizonyossággal (vagyis viszonylag kis bizonytalanság mellett) kijelenthetik, hogy az északról elinduló nagy mennyiségű hideg levegő minket is elér a jövő hét közepén.

 

Fagypont körüli maxikumokra számíthatunk csütörtöktől. Fotó: Farkas Judit

Fagypont körüli maxikumokra számíthatunk csütörtöktől. Fotó: Farkas Judit


Szilveszter napján még csak kisebb lehűlés érkezik, az igazán hideg pedig csütörtöktől lesz majd felettünk. Egyelőre úgy tűnik (ez még változhat, például a mediterrán ciklonok pályájának függvényében), hogy mi a száraz, hideg oldalon leszünk. A lehűlés erősségét jól mutatja, hogy a több-kevesebb napsütés ellenére, valószínűleg hófelszín nélkül is, csupán fagypont körüli maximumokra van kilátás (ÉK-en inkább alatta, DNY-on inkább fölötte lehet a csúcshőmérséklet) csütörtöktől szombatig.


Az arktikus légtömeg jó eséllyel eléri a mediterrán térséget, és ott több ciklont generálhat havazással.

 

Fontos megjegyezni, hogy bár a szokásosnál biztosabb az előrejelzés (legalábbis a lehűlést illetően), de a prognózisban bekövetkező esetleges (akár jelentős) változást kizárni természetesen most sem lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában