Helyi időjárás

2016.02.09. 12:37

Durva időjárás: nagy havazás a Bakonyban, kiadós eső és balesetek - videó, fotók

A következő napokban tovább folytatódik az extrém csapadékos időjárás. Csornán a József Attila utcában ˝úsznak a boldogságban˝. Több helyen kamionok borultak árokba, a Bakonyban 14 centis hó.

kisalfold.hu

Önt is elöntötte az özönvíz?


Küldjön fotót: [email protected]


Szerda  


16.10 - Extrém csapadék várható a napokban


Tíz nap alatt egy teljes februárnyi csapadék hullott térségünkben. Esőből nem lesz hiány, miként emiatt megjelenhet a belvíz is.


Kedden erős szél, majd csapadék érte el térségünket. Néhány óra alatt nagy mennyiségű csapadék hullott Győr-Moson-Sopron megyében. Sopronban 11,1 milliméter, Győrben pedig 25,1 millimétert mértek.


Kiss Márton, a kurucdombi meteorológiai állomás vezetőjének tájékoztatása szerint a hónap első tíz napjában a megyeszékhelyen 40,9 milliméter, Sopronban pedig 38,7 milliméter eső esett. A sokéves - három évtizedes átlag - 26,1 milliméter.


A szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban tovább folytatódik az extrém csapadékos és meleg időjárás. Ez pedig az jelenti, hogy egyes helyeken megjelenhet a belvíz. A gazdáknak talán annyi vigasz lehet, hogy fagyra nem kell számítani. A sokéves átlag 1,5 Celsius fok, szemben a mostani 6,9-el.


13.09 - Útállapot, időjárás


Az ország területén változó intenzitással esik az eső, hószállingózást már csak Eszteregnye térségéből jeleztek. A látási viszonyok általában jók, elszórtan párás a levegő. 300 méter körüli a látótávolság Balassagyarmat, Vásárosnamény, Békéscsaba és Hódmezővásárhely térségében.


A gyorsforgalmú utak, a fő és a mellékutak burkolata vizes, nedves Tapolca térségében helyenként latyakos szakaszokra lehet számítani - írja az Útinform.


A hőmérséklet 2 és +8 C fok között változik.


Általában gyenge a légmozgás, közepes erejű a szél Dunántúlon a Bakonyban ,a Balaton környékén és a Mecsek vonalán, míg a keleti országrészen Bács-Kiskun, Csongrád, és Békés megyében a Jászságban valamint Gyöngyös és Edelény térségében.


12.26 -  Mintegy 13-14 cm hó hullott a Kőris-hegyen; gyönyörű látványt nyújtanak a vastag fehér lepellel borított fák, és ágak ezrei - írja az Időkép.



11.32 - ˝A téli szezon után könnyen eldugulhatnak a víznyelők, a csapadékvíz ilyenkor sodorja a víznyelőkbe a síkosság mentesítéshez kiszórt anyagokat. Munkatársaink ellenőrzik a víznyelőket, de ha valahol önök is ilyent látnak, a 06 80 20 40 86-os zöld számon, vagy az [email protected] e-mail címen jelenthetik be. A víznyelő dugulásokra rövid időn belül tudunk ügyeletes csatornatisztító gépkocsit küldeni. Győr külső kerületeiben több olyan csapadékvíz elvezető rendszer van, amit nem a Pannon-Víz üzemeltet, igyekszünk ezeket a bejelentéseket is a megfelelő helyre eljuttatni˝ - tájékoztat a társaság. Részletek itt.


11.12 - Csorna József Attila utca - ˝Nem szokatlan a látvány, minden esőzésnél szinte ez van. 

Mi már csak annyit mondunk, ma is úszunk a boldogságban!˝ - írta olvasónk.

Fotó: Olvasó

Fotó: Olvasó


11.04 - Kamionok az árokban 


Több helyen is baleset történt délelőtt, szerencsére a legtöbb anyagi káros, súlyos sérült nincs. Kamion borult az árokba az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé a 157-es km-nél, illetve a lébényi felüljárónál is. A 86-os főúton, a 179-es km-nél szintén kamion borult az árokba.  Útzár nincs sehol, de vezessenek óvatosan, az időjárási viszonyoknak megfelelően.

 

Kamion borult árokba az M1-esen, Hegyeshalom felé. Fotók: Gömbi autómentés



Győrben, a Szent Imre úton, az AGIP töltőállomásnál lévő körforgalomban a zebrán sodort el egy gyalogost egy autó. A gyalogos nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.


9.45 - Tele az árok, lassan átfolyik a hatalmas víz a győri úton! Fotók itt >>


9.09 - Eddig átlagosan 10-22 mm csapadék esett le a Dunántúl északi felén, legtöbb a Rábaközben és környékén. Az intenzív esőzés az Alpokalján pedig, ahogy korábban is írtuk, átment intenzív havazásba, s pikk-pakk kifehéredett a táj. Jelenleg is havazik a Szentgotthárd-Bakony-Nagykanizsa háromszögben. A nap további részében marad a szeles, csapadékos idő többfelé esővel, havasesővel, néhol havazással -  írja a sopronmet.hu.

 

Fotók: Huszár Gábor - Szentgotthárd (Sopronmet.hu)

Fotók: Huszár Gábor - Szentgotthárd (Sopronmet.hu)

További képek itt.


08.52 - Már 11 centis a Kőris-hegyen

 

„Stábunk kora hajnalban indult útra a Bakonyba, hogy ne maradjon le arról az intenzív hóömlésről, amely alatt pillanatok alatt kifehéredett a táj" − írja az Időkép. Már 11 centis a hó a Kőris-hegyen.


Az Időkép videóit is készített:


8.40 - Ez a hatalmas pocsolya a győri Újkapu utcában van, kb. 6 éve minden esőzéskor problémát jelent: minimum három parkolóhely kiesik az amúgy is sűrű belvárosban, és felázik a szomszéd ház is - jelezte olvasó-tudósítónk.


 7.30 - Várható időjárás az ország területén szerda estig   

 

Szerdán borult idő lesz, majd csak késő délután és csak Nyugat-Magyarországon csökken számottevően a felhőzet. Eleinte országszerte, majd a nap második felében főleg keleten és északon várható eső, zápor, a Dél-Dunántúlon néhol beágyazott zivatar sem kizárt. A legtöbb csapadék a Dunántúli- és az Északi-középhegységben valószínű. Reggel a Kőszegi-hegységben, majd napközben a Bakony magasabb részein, valamint az északi hegyekben az esőt havas eső, havazás váltja fel, de a csapadék zöme eső formájában érkezik. A déli szél többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon viharos lökések is várhatók. Éjszakától egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul a szél, ekkor már másutt is lehetnek viharos széllökések.   



 






19. 20 - "Kegyetlenül fúj a szél Mosonmagyaróváron" - jelezte olvasónk.


Olvasó tudósítónk arról tájékoztatta portálunkat, hogy az erős szél kukákat borított fel Mosonmagyaróváron, a Szent István úton. Emellett néhány villanyoszlop is megrongálódott.


Levél és Mosonmagyaróvár között pedig egy kisebb fa dőlt az útra.



19. 15 - Országszerte viharos szélre és sok esőre figyelmeztet a meteorológia. Szerdára három megyére és a fővárosra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a sok eső miatt.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd esti veszélyjelzésében azt írta: kedden késő estig északnyugaton (Alpokalja, Kisalföld, Bakony) viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél.


A legerősebb széllökések elérhetik a 60-80 kilométer/órát, de a nyugati határ közelében (Sopron, Kőszegi-hegység) 80-90 kilométer/órás széllökések is lehetnek. Kiemelték: szerda hajnaltól intenzív csapadékkal és viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik.


A viharos szél veszélye miatt szerdára az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mert a legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja a 70 kilométer/órát. Késő este az Alföld északi peremén 80-90 kilométer/óra körüli széllökések is előfordulhatnak.


Emellett a szerdán várható sok eső miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra - köztük Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú - figyelmeztetést adtak ki.


A szerdán lehulló csapadékmennyiség több helyen meghaladhatja a 15-20, a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegységben akár a 30 millimétert is. Elsősorban a Dél-Dunántúlon zivatar is kialakulhat. 


Korábban:


Kedden a délutáni óráktól feltámad a délnyugati szél a Dunántúlon és az esti órákra már az erősen viharos fokozatot is eléri, kiemelten Győr-Moson-Sopron- és Vas-megye nyugati felén - írja a sopronmet.hu.


A kiemelt térségekben 90-100 km/h-s lökések sem kizártak, míg máshol többnyire 80 km/h körül lesznek a legerősebb lökések. A szélvihar csak éjfél körül csillapodik.

 

Szerda hajnalban erős hidegfront ér el bennünket. Útját feltámadó erős északnyugati szél és kiadós csapadék kíséri. Területi átlagban a Dunántúlon 15-20 mm csapadék várható, ám Győr-Moson-Sopron-megye déli felén, Vas-megyében és Zala-megye északi felén 25-35 mm is leeshet rövid idő alatt.


Néhol akár intenzív havazásba is átmehet a csapadék, köszönhetően a csapadék hűtő hatásának és a magasban zajló lehűlésnek. További részletek itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában