Munkaerő a fókuszban

2024.06.13. 19:52

Erőforrás Térkép - Magazin a vármegye gazdasági helyzetéről

Idén is elkészítette a Mediaworks Hungary Zrt., a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága a térség Erőforrástérképét. A magazint Varga Ottó, a Kisalföld napilap főszerkesztője, Pintér-Péntek Imre kamaraelnök és dr. Horváth Szabolcs, a NAV vármegyei igazgatója mutatta be az iparkamarában. Fotó: Csapó Balázs

Kisalföld.hu

Varga Ottó, a Kisalföld napilap főszerkesztője, Pintér-Péntek Imre kamaraelnök és dr. Horváth Szabolcs, a NAV vármegyei igazgatója mutatta be az iparkamarában.

Fotó: Csapó Balázs

Megjelent a nyolcadik Erőforrás Térkép magazin a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és a Kisalföldet is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. együttműködésében, hogy adatalapú aktuális képet adjon a vármegye gazdaságáról annak szereplőinek. 

Az iparkamara szákházában mutatták be csütörtökön az idei gazdasági kiadványt. Fotó: Csapó Balázs

- A kiadvány a vármegye gazdaságának aktuális kihívásaira és az azokra adott vállalati válaszokra összpontosít. Ezúttal a munkaerő, a munkaerő-megtartás, a munkaerő-elvándorlás és a bérverseny került fókuszba -foglalta össze Pintér-Péntek Imre kamaraelnök.
- A szomszédos országok, valamint Bécs és Pozsony munkaerőelszívó hatásairól számolunk be, amelyek még mindig nagy kihívást jelentenek a győr-moson-soproni munkaerőpiacon. A kiadvány tükröt mutat a 2023-as évről, valamint számokban is ábrázolja milyen pozitív és negatív változás ment végbe 2022-höz képest. Tavaly nem várt, erőteljes inflációemelkedéssel kellett szembesülnünk, ami néhány iparban markáns változásokat okozott - tette hozzá.

Fotó: Csapó Balázs

Pintér-Péntek Imre arról is beszélt milyen fontos lenne az egyetemen végzett fiatal munkavállalókat megbecsülni és térségben tartani, amelyre az egyik remek lehetőség a nemrég átadott innovációs park lehet. Illetve kitért a Szigetközi turisztikai szerepének növelésére is.
Varga Ottó a Kisalföld főszerkesztője szerint az Erőforrás Térkép egy exkluzív magazin, melynek megjelentetése kihívásokkal teli, hiszen olyan átfogó gazdasági cikkekkel tűzdelt kiadvány mely igyekszik ötleteket és támpontot adni a térség gazdasági szereplőinek.

 A vármegye gazdaságát reprezentáló mutatókba a NAV vármegyei igazgatója, dr. Horváth Szabolcs adott betekintést. Fotó: Csapó Balázs

A magazin legérdekesebb adataiba, a vármegye gazdaságát reprezentáló mutatókba a NAV vármegyei igazgatója, dr. Horváth Szabolcs adott betekintést. 

- Több éve adjuk ki ezt a kiadványt, ami az egyik leginformatívabb. Ha a számokat nézzük minden növekedett, aminek növekednie kellett: a cégek üzleti forgalma, árbevétele, a munkabérek és a munkavállalók száma is. A szektorokon és iparágakon belül azonban vannak nagyobb mozgások. A tavalyi év elején nagy volt a fellendülés, azonban az év második felében visszaesés tapasztalható. Az építőipar rosszabb eredményt produkált 2023-ban mint ami korábban megszokott volt.

Az Erőforrás Térképet lapozható formában itt is megtalálják:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában