Erasmus+

2024.06.19. 07:30

Egészségügyi tanácsadásról szóló nemzetközi projektben vesz részt a Széchenyi István Egyetem

Lengyel és német partnerekkel közös, hároméves Erasmus+ programban vesz részt a győri Széchenyi István Egyetem. A szakképzési területet fókuszba helyező projekt célja, hogy modern igényekre választ adó családegészségügyi tanácsadói modellt alakítsanak ki.

Széchenyi Egyetem

A „Family Health Advisor” Erasmus+ projekt keretében a Széchenyi István Egyetem által rendezett győri tanulási-oktatási-képzési rövid program résztvevői. Fotó: Dudás Máté - SZE

A Széchenyi István Egyetem nagy hangsúlyt fektet felsőoktatási kapcsolatainak ápolására, a 2021 novemberében indult Erasmus+ projekthez is meglévő partner meghívására csatlakozott. A „Családegészségügyi tanácsadó – Family Health Advisor” címet viselő nemzetközi programban a győri mellett a varsói UKSW egyetem, a német IFN kutatási és hálózatépítési magánintézet, valamint a szintén német FOM Gazdasági és Menedzsment Egyetem vesznek részt. A projektgazda a lengyel EDU Research cég.

A három nemzetet érintő programra a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Turizmus és Vendéglátás Tanszéke adott be pályázatot. „Ennek a témának nagy előnye, hogy interdiszciplináris – vagyis több szakterületet érint –, így egyetemünkről az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar és az Egészség- és Sporttudományi Kar is csatlakozott a kutatáshoz” – mondta el dr. Happ Éva, a projekt győri vezetője. Rajta kívül dr. Bugovics Zoltán, dr. Szücs Petra és dr. Printz-Markó Erzsébet képviselik a Széchenyi-egyetemet a projektcsapatban.

A vendégek ellátogattak a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának otthont adó óvári várba is. Forrás: SZE

Az indulást követően a tagok olyan nemzetközi találkozókon vettek részt, amelyeken a közös célok felvázolása, a kutatáshoz kapcsolódó mélyinterjúk kiértékelése és a részt vevő nemzetek jógyakorlatainak megismerése mellett a partnerek a rendszerszintű, terminológiai, kulturális és egyéb különbségeket tárták fel Lengyelország, Németország, valamint Magyarország között. Ezeket tanulási-oktatási-képzési tevékenységet (learning-teaching-training – LTT) magába foglaló rövid csereprogramok követték. Az első, varsói látogatáson dr. Keller Veronika egyetemi docens és dr. Printz-Markó Erzsébet egyetemi adjunktus képviselte a győri intézményt. A résztvevők beható ismereteket szereztek a lengyel családtámogatási modellekről és a szociális rendszer működési filozófiájáról. Az ezt követő projekttalálkozóra a németországi Kirchseeonban került sor 2024 elején.

A júniusi eleji hazai eseményen a lengyel és német vendégek a magyar család- és gyermekjóléti központok tevékenysége mellett az Európában egyedülálló magyar védőnői hálózattal és a szociális ellátásra szorulók támogatási rendszerével ismerkedtek meg. Ellátogattak a mosonmagyaróvári Család- és Gyermekjóléti Központba, betekintést kaptak a helyi DrogPont és a Gyermekek Átmeneti Otthona intézmények mindennapjaiba, valamint bemutatkozó prezentációt hallhattak a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért munkájáról. A négy nap alatt Győrben és Mosonmagyaróváron megtartott előadások és programok olyan további potenciális együttműködési területekre mutattak rá, mint az idősödő korosztályhoz kapcsolódó szociális rendszer vagy az egyetemi hallgatók mentális egészségének támogatása.

„Inspiráló volt a magyarországi látogatásunk, számos további kutatási együttműködési lehetőséget látunk egyetemeink között” – mondta el a program zárásakor dr. Marek Kulesza, a varsói UKSW Családtudományi Tanszékének adjunktusa. Egy másik résztvevő, a FOM pszichológusa, Merle Siepmann hozzátette: nagyon pozitív élmény volt számára a Széchenyi-egyetem által rendezett program, és reméli, hogy a jövőben is nyílik hasonló lehetőség az intézmények közti nemzetközi kapcsolatok ápolására.

„Ez a projekt ösztönzi a karok közötti és a nemzetközi együttműködést, valamint az idegen nyelven megjelenő publikációkat. Az eredmények gyakorlatba történő átemelése nagymértékben hozzájárul a társadalmi fenntarthatósághoz is, hiszen a családegészségügyi tanácsadói szerepek fejlesztéséből az itt élők is profitálnak majd” – összegezte dr. Happ Éva. Hozzátette: a projekt zárására a Kautz Konferencia kísérőrendezvényeként októberben kerül sor, az eredmények bemutatására pedig nemcsak az egyetemi polgárokat, hanem külső érdeklődőket is várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában