Győri campus

2024.06.22. 10:43

Cseh agrárvállalkozással kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem kiemelt céljának tekinti ipari kapcsolatainak folyamatos bővítését. Ennek egyik fontos állomásaként stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Prágában, a cégcsoport székhelyén a napokban.

Kisalföld.hu

A Széchenyi István Egyetem látogatóbizottságának tagja volt dr. Kulmány István, az intézmény Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontjának igazgatója és dr. Ásványi Balázs, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettese. Az Agrofert Csoport countrymenedzsere és -helyettese (Bartha Tünde, dr. Drucskó Zoltán) segítette elő a cégcsoportszintű megállapodás létrejöttét.

A csehországi központú Agrofert Csoport Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozása, amely több mint 200 cégből álló holding a vegyipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energiaforrások, az erdészet és a faipar területén. A cégcsoport két magyarországi leányvállalatával, az IKR Agrár Kft.-vel és az Agrotec Magyarország Kft.-vel a Széchenyi István Egyetem már 2022 óta kiemelt partneri viszonyt ápol, és több évtizedes szakmai együttműködések állnak a mostani megállapodás hátterében.

A felek a stratégiai megállapodás és az idén megalapított Bábolnai Külső Tanszék révén a képzések és a kutatások területén olyan programokat, lehetőségeket kívánnak közösen kidolgozni, amelyek elősegítik az egyetem és a vállalkozás fejlődését. A cél hosszú távú partnerség kialakítása, melyben szorosabbra fűzik a Széchenyi István Egyetem égisze alatt működő győri, mosonmagyaróvári (Smart Farm) és zalaegerszegi (ZalaZone) innovációs parkok, illetve az Agrofert, a.s. vállalathoz tartozó Bábolna Campus projekt keretében megvalósítandó külső tanszékek kapcsolatát. A vállalat gyakorlati helyszínként támogatja az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar alap- és mesterszakjain tanuló hallgatók oktatását, valamint a tudományos diákköri munkába, illetve a kooperatív doktori programba bekapcsolódó fiatal kutatók szakmai tevékenységét.

A Széchenyi István Egyetem képviseletében dr. Tóth Tamás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja, az Agrofert igazgatósági tanácsának nevében mgr. Libor Nemecek dr. és Petr Cingr írta alá a stratégiai együttműködési megállapodást Prágában.

Az egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja, illetve Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontja által is támogatott együttműködés hozzájárul az intézmény alapvető céljaihoz, így képzési, tudományos és vállalkozói tevékenységének erősítéséhez, a szabadalmak számának növeléséhez, kutatási infrastruktúrájának fejlesztéséhez, valamint spinoff és startup cégek létrehozásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában