Jövőkép

2024.06.22. 10:41

A jövedelmező karrierlehetőségek vonzották Győrbe a Széchenyi-egyetem kínai hallgatóját

A kínai Zhang Sicong a széles körű tudás megszerzéséért érkezett a Széchenyi István Egyetemre, ahol a járműmérnöki alapdiploma elvégzése után a gépészmérnöki mesterszakot végzi. A nemzetközi hallgatót a győri ipari lehetőségek vonzották az intézménybe, és egyetemi évei után szívesen kamatoztatná az egyik győri nagyvállalatnál az itt megszerzett ismereteket.

Széchenyi Egyetem

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatóinak száma folyamatosan növekszik, közösségüket ma már mintegy 80 országból közel ezer fiatal alkotja. A több mint hárommillió lakosú kínai Shiyanból érkezett 29 éves Zhang Sicong nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen a járműmérnöki alapképzés elvégzése után jelenleg a gépészmérnöki mesterképzést teljesíti az intézményben. A 2019 óta az egyetemen tanuló fiatal számára nagy vonzerővel bírt az Audi győri jelenléte és a kellemes környezet is.

Győr egy nyugodt város, úgy vélem, sokkal élhetőbb, mint Budapest. Az emberek kedvesek, barátságosak, és gyakran mosolyognak” – osztotta meg véleményét Zhang Sicong. Hozzátette, bár a helyiekkel akadnak nyelvi nehézségei, azok nem zavarták a beilleszkedésben, és nem gátolják a napi ügyintézésben sem. Az akadályokat sokszor az itt élők figyelmessége, segítőkészsége segít leküzdeni.

A hallgató a tanulás mellett megismerkedett a magyar kultúrával, sőt a helyi ételekkel is. A kedvence a gulyásleves, a pékségbe pedig rendszeresen betér frissen sült kenyérért. Szabadidejében előszeretettel használja az intézmény kollégiumai mögött található sportpályákat, ahol gyakran kosárlabdázik.

A kínai Shiyanból érkezett Zhang Sicong jelenleg gépészmérnöki mesterszakon tanul a Széchenyi István Egyetemen, szabadidejében pedig szívesen kosarazik az intézmény sportpályáján.
Fotó: Adorján András / Forrás: SZE

Zhang Sicongra pozitív benyomás tett a győri campus infrastruktúrája és szervezettsége, valamint az oktatók nyitottsága is. „A Széchenyi-egyetem fejlett, jól szervezett intézmény, modern technológiával és szemlélettel, ahol minden adott a hallgatók kiteljesedéséhez. A tanárok nagyon segítőkészek a külföldi hallgatókkal, hiszen tudják, hogy mindannyian máshonnan érkeztünk, más a tudásszintünk, illetve nem beszélünk magyarul. Ezeket a tényezőket figyelembe véve tanítanak, ami rendkívül megkönnyíti helyzetünket” – fűzte hozzá.

A kínai hallgató tanulmányai elvégzése után Győrben szeretne maradni, mert célja, hogy az egyik nemzetközi vállalatnál, például az Audinál dolgozhasson. Ennek érdekében kezdett el magyarul tanulni, ugyanis azt vallja, előnyt jelent egy álláspályázaton, ha nemcsak angolul, hanem magyarul is tud kommunikálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában