Szakmai napok

2024.05.24. 16:08

Biogazdálkodás a fókuszban - Ausztria legnagyobb mezőgazdasági kiállításán jártunk - fotók

Idén harmadszorra rendezte meg Ausztria egyik vezető mezőgazdasági vállalkozása a Pannatura partnereivel közösen a Biogazdálkodási Napokat, a Soprontól 26 km-re fekvő donnerskircheni Seehof-majorban. A rendezvény célja, hogy bemutassa a biogazdálkodás területén zajló eredményeket a mindennapi gyakorlatban.

Varga Henrietta

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény a mezőgazdaság különböző érdekcsoportjai közötti párbeszéd lehetőségeire fókuszál, megszólítva a gazdaságokat, legyenek azok hagyományos vagy biogazdálkodással foglalkozó üzemek. Ausztria legnagyobb mezőgazdasági kiállítására a két nap alatt közel tizenegyezer embert várnak, az első napon például több, mint ezer tanulót láttak vendégül.

Biogazdálkodás
A Biogazdálkodási napokat idén harmadszorra rendezte meg Ausztria egyik vezető mezőgazdasági vállalkozása a Pannatura partnereivel közösen Fotó: Máthé Daniella

A biogazdálkodás a jövő

A Biogazdálkodási napok célja, hogy bemutassuk a biogazdálkodás területén zajló tudományos kutatási- és fejlesztési eredményeket a mindennapi gyakorlatban. A közel hetven hektárnyi területen sokszínű programokkal találkozhatnak a résztvevők. Vendégeink mezőgazdasági gépbemutatót, bemutatóparcelláinkat tekinthetnek meg, de megismerkedhetnek a tudatos táplálkozás alapjaival, vagy a regionális, kulináris különlegességekkel is

- tudtuk meg Dr. Jacint Notterpek T. Ph.D-től, a Pannatura növénytermesztési specialistájától. 

A Donnerskircheni (Fertőfehéregyháza) Seehof-majorság számos kutatási együttműködésben vesz részt és több évre visszanyúló szakmai tapasztalattal rendelkezik a biológiai gazdálkodás, a szárazterületek megművelése terén. Fekvése miatt alkalmas a klímaváltozás kihívásainak vizsgálatára is, így az itt rögzített eredményekből profitálhatnak az Ausztria keleti felén, illetve a szomszédos országokban gazdálkodók is 

- tette hozzá. 

Biogazdálkodás
A rendezvény lehetőséget biztosított a tapasztalatcserére is Fotó: Máthé Daniella

- Célunk, hogy összehozzuk a termelőket, előállítókat, technológiai fejlesztőket és a kisebb gazdálkodókat. Szeretnénk, ha a biogazdálkodás minél jobban elterjedne a társadalomban, és megteremthetnénk az utat a következő generációnak. Azt gondolom, hogy mostani rendezvénysorozatunk hatalmas mérföldkő ebben, hiszen, több mint tizenegyezer ember jelezte részvételi szándékát.

Stefan Ottrubay, az Esterházy Magánalapítvány elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a biogazdálkodásra való átállás elég nagy erőfeszítést igényel, hiszen közel három évig tart, amíg a hagyományos gazdaságok tudásban és technikában át tudnak állni a biogazdálkodásra.

 - Nem véletlenül ennyire hosszú az átállás. Időbe telik, amíg mindenki tisztába jön a különböző munkafolyamatokkal és megtanulja a gazdálkodás ezen formáját. Mi ebben segítünk, így azok, akik erre áttérnének bármikor fordulhatnak hozzánk segítségért.

Biogazdálkodás
A biogazdálkodásra való felkészítést nem lehet elég korán elkezdeni, így fontos, hogy a jövő generációja is megismerje ezt a gazdálkodási formát. Fotó: Máthé Daniella

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában