Évértékelés

2024.03.19. 18:06

Fordulóponton az Audi: költséghatékonyság és munkaerőmegtartás a cél - Fotók, videó

Kihívások kereszttüzében is sikeres évet zárt a győri gyár.

Simon Roberta

Újságírói kérdésekre választoltak a vállalat igazgatóságának tagjai - Robert Buttenhauser, motorgyártásért, Németh Kinga személyügyért és szervezetért felelős tag, Michael Breme elnök, dr. Patrick Heinecke Dr. Patrick pénzügy, beszerzés, IT és compliance területekért, valamint Les Zoltán járműgyártásért felelős tag.

Fotó: Csapó Balázs

Az Audi Hungaria teljesítményét a tavalyi üzleti évben számos kihívás befolyásolta, nagy terhet rótt rájuk a nehéz gazdasági helyzet. Ennek ellenére sikeresen könyvelték el az évet, ugyanis a négykarikás vállalat 9,102 milliárd euró árbevételt ért el (2022: 8,436 milliárd euró). Összesen 343 millió euró értékű beruházást hajtottak végre, míg tavaly ez a szám csak 220 millió volt. Adózott eredményük 354 millió euró (140,1 milliárd forint) lett, 11 millió euróval (4,4 milliárd forint) több, mint egy évvel korábban. Egy egyszeri átcsoportosítással tudtak a 9 milliárd eurós bevétel mellett 354 millió eurós eredményt elérni 2023-ban. Ha ez nincs, mindössze 2 millió euró lenne a tavalyi nyereségük.
A dolgozók teljesítményét jutalmazva fizetésük 1,8-szorosát kapják meg bónuszként - jelentették be kedden a Pipacs rendezvényközpontban tartott évértékelő sajtótájékoztatón.

Újságírói kérdésekre választoltak az Audi Hungaria igazgatóságának tagjai - Robert Buttenhauser, motorgyártásért, Németh Kinga személyügyért és szervezetért felelős tag, Michael Breme elnök, dr. Patrick Heinecke Dr. Patrick pénzügy, beszerzés, IT és compliance területekért, valamint Les Zoltán járműgyártásért felelős tag.
Újságírói kérdésekre választoltak az Audi Hungaria igazgatóságának tagjai - Robert Buttenhauser, motorgyártásért, Németh Kinga személyügyért és szervezetért felelős tag, Michael Breme elnök, dr. Patrick Heinecke Dr. Patrick pénzügy, beszerzés, IT és compliance területekért, valamint Les Zoltán járműgyártásért felelős tag. 
Fotó: Csapó Balázs

- Az Audi Hungaria továbbra is kiemelt szereplője a magyar gazdaságnak, azonban a jövőnket is a szakemberekben és a számokban látjuk  - emelte ki Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

Dr. Patrick Heinecke, az Audi Hungaria pénzügy, beszerzés, IT és compliance területekért felelős igazgatósági tagja hozzátette, hogy a vállalat teljesítményét nagy mértékben befolyásolták az egyedi hatások. - Versenyképességünk fenntartása a kiélezett piaci és költséghelyzetben új kihívások elé állít bennünket. Folyamatosan dolgozunk gazdaságosságunk és pénzügyi teljesítményünk javításán - mondta.

Tavaly 30. jubileumát ünneplő győri gyár a legnagyobb árbevételű cég, vezető exportőre hazánknak, valamint elsőszámú befektető és munkaadó. - Ennek ellenére nekünk is szembe kellett néznünk a mindenkit érintő áremelkedéssel. Az acél és aluminimum anyagköltségbe az egekbe szökött, de a saját bőrünkön éreztük az infláció és a magas energiaárak hatását is. Nem segítette a nyereség növelését az euró-forint árfolyam sem. Ezek mind specifikus versenyhátrányt jelentettek - részletezte dr. Patrick Heinecke.

A vállalat nagyfokú rugalmasságról tett tanúbizonyságot. A körülmények ellenére biztosította a cég a stabilitást, a termelési volumen kiemelkedett, minden idők legmagasabb értékeivel. Harmincöt gyártóüzembe jutottak el a győri motorok és járművek.

- Rengeteg beruházást valósítottunk meg 2023-ban, a digitális technológia mellett a kollégáink képzésére fókuszáltunk: munkatársaink 14 ezer különböző képzési modulon vettek részt. További sikerességünk alapját munkatársaink kompetenciáinak folyamatos fejlesztése és jövőbemutató Next Level stratégiánk képezik - húzta alá az igazgatósági elnök.

A PPE sorozatgyártása mellett beruháztak az EA888 R4 Otto motor sorozatgyártásába. Már javában zajlik a sorozatgyártáselőkészítés, ugyanis a Cupra Terramar veszi át a helyét az Audi TT-nek a járműgyárban, így az Audi Hungaria lesz az első telephely, amely egyszerre több márkát gyárt. Az előszériás autók már a tesztköröket futják.

A vállalat büszkén jelentette be a fluktuációs ráta alacsony, mindössze két százalékot ér el. Les Zoltán, járműgyártásért felelős igazgatósági tag arról beszélt, hogy számítanak arra, hogy a Cupra miatt nő a darabszám, de van elég erőforrásuk, így nem kell új munkatársakat felvenniük. 

Németh Kinga személyügyért és szervezetért felelős igazgatóségi tagja határozottan leszögezte, hogy nem terveznek elbocsátásokat és nem kívánnak harmadik országbeli munkavállalókat sem foglalkoztatni. A cél a jelenlegi törzsgárda megtartása és átképzése, majd a jelenleg is zajló bértárgyalásokra reagált

Konstruktívan dolgozunk azon, hogy minél előbb megállapodás szülessen. Az elmúlt öt évben 100 százalékos béremelést valósítottunk meg, de ezt a béremelési ütemet nem tudjuk tartani. Arra kell törekednünk, hogy közép- és hosszútávon a termékeink Győrben maradjanak és a foglalkoztatást biztosítani tudjuk. Megfelelő, elismerő bérezésre törekszünk 

- emelte ki Németh Kinga.

A kínai autógyártók hazai térnyerésével kapcsolatban elmondták, hogy nem tartanak a versenytársaktól, sőt ez élteti a őket. A versenyhelyzet új lehetőségeket is rejt az elnök szerint. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a belső égésű motorok kivezetése lelassult, az Audi Hungaria a jövőben a benzin és diesel motorkínálatának optimalizálását tartja szem előtt, illetve növelik az elektromos hajtások darabszámát. 

Az Audi Forma1-be való belépéséről is szó esett, amelynek projektjéből a győri munkatársak is kiveszik a részüket főként az IT szolgálatások és a fejlesztést területén.

A régió legnagyobb munkáltatójaként az AUDI HUNGARIA AHEAD Kft.-vel együtt 12 143 munkatársat foglalkoztattak 2023 év végén.  Tavaly ismét elnyerték Magyarország Legvonzóbb Munkahelye díjat, emellett kitüntették a Családbarát munkahely védjeggyel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában