Erősödtek a top cégek

2024.01.10. 07:53

Nettó árbevétel alapján rangsoroltuk Győr-Moson-Sopron hét kistérségének legjobb vállalatait - Hírgrafikán az eredmények

A Kisalföld szerkesztősége és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara az adóhivatal számai alapján az értékesítés nettó árbevétele és a foglalkoztatási adatok alapján rendezte sorba szűkebb pátriánk legsikeresebb vállalkozásait.

Szeghalmi Balázs

A tápszentmiklósi székhelyű, építőanyagok nagykereskedelmével foglalkozó cég a vármegyei toplista élmezőnyében is előkelő helyen áll. Fotó: MW-archívum

  • Írásunkban a Győri, a Sopron–fertődi, a Mosonmagyaróvári, a Csornai, a Kapuvár–beledi, a Pannonhalmi és a Téti kistérség top három cégének 2022-es teljesítményét vettük górcső alá.
  • Ha az egy esztendővel korábbi adatokhoz viszonyítjuk a friss számokat, két fontos tényt szükséges leszögezni. Ameddig 2021 gazdasági eredményeit beárnyékolta a világjárvány, addig 2022 elején kitört az orosz–ukrán háború.
  • A fegyveres konfliktus nemcsak energiaválságot eredményezett, de bizonyos szektorokban a nyersanyagok és alkatrészek ideiglenes hiánya szintén nehezítette a termelést az Észak-Dunántúlon is.
  • Győr-Moson-Sopron hét kistérségében a legeredményesebb cégek nettó árbevételén szerencsére nem látszanak az utóbbi időszak nehézségei.
  • Ezek a vállalkozások 2021-hez viszonyítva ugyanis jóval több bevételt könyvelhettek el 2022-ben, igaz, a kiadásaik is emelkedtek a korábbiakhoz képest.
  • A top 100-as listán 21 cég olvasható a Lajta-parti város vonzáskörzetéből, míg a leghűségesebb magyar város agglomerációjában 16 vállalat szerepel a rangsorban.
 

Gazdasági bástya a vármegyében

A Győri kistérség országos szinten is hazánk egyik gazdasági bástyája, s ebben a négykarikás autóipari vállalat meghatározó szerepet játszik. Tavaly nyáron már a kétmilliomodik győri autó legördülését ünnepelte a kisalföldi gyár, miközben árbevétel szempontjából is remek eredményt könyvelhetett el a cég.

Az Audi nem csupán a Győri kistérségben, Győr-Moson-Sopronban is utcahosszal vezeti a 2022-es rangsort 3376,568 milliárd forintos nettó árbevételével. Ez az eredmény közel 530 milliárd forinttal több, mint amit 2021 végén mutattak a számok.

Még két dobogós

A gönyűi kikötőben tűzihorganyzó üzemet 2017 eleje óta működtető, szintén német tulajdonú Wuppermann-csoport 174,385 milliárd forinttal zárt bő egy éve. Ez közel 30 milliárddal jobb eredmény, mint két esztendővel ezelőtt. A Győri kistérségi „dobogóról” épp lemaradó Dana ennél is jelentősebb emelkedést mutat: a cég 40 milliárddal több nettó árbevételnek örülhetett, mint 2021-ben.

Dánok és indiaiak az élen

A Sopron–fertődi kistérség és a Mosonmagyaróvári kistérség két éllovasának neve mellett is sokkal magasabb nettó árbevételt mutatnak a legfrissebb adatok, mint a 2021-es záráskor. Az épületasztalos-ipari termékek gyártásával foglalkozó Velux 23 milliárddal javította meg előző eredményét. A dán tulajdonú cég 1361 munkatársának biztosít állást Fertődön.

A gépjármű-karosszéria és pótkocsi gyártásával foglalkozó mosonszolnoki SMR pedig még egy lapáttal rátett kiváló utolsó eredményére. A 2022-es esztendőt közel 238 milliárddal fejezte be az indiai tulajdonú vállalat. Ez nem csupán közel 40 milliárddal magasabb összeg, mint amit 2021-ben elért a cég, de az összesített Győr-Moson-Sopron vármegyei rangsor második helyét is jelenti. Többek közt az SMR „szárnyalásának” köszönhetően a Mosonmagyaróvári kistérség ismét erősebb évet zárt, mint a Sopron–fertődi. Ez nem csupán a két határ menti terület első három helyezettjének nettó árbevételéből következik.

A top 100-as listán 21 cég olvasható a Lajta-parti város vonzáskörzetéből, míg a leghűségesebb magyar város agglomerációjában 16 vállalat szerepel a rangsorban.

Előkelő helyezés

A Kapuvár–beledi kistérségből négy, a Csornai kistérségből kettő, míg a Pannonhalmi kistérségből egy cég jutott a legjobbak közé, vagyis a top 100-as listára. Érdekesség, hogy Pannonhalma környékéről a tápszentmiklósi székhelyű, építőanyagok nagykereskedelmével foglalkozó Új Ház több mint 113 milliárd forintos nettó árbevételével a vármegyei rangsor élmezőnyében is jelentős tényező, 6. helyezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában