Már folynak a földmunkák

2023.12.29. 15:03

Téglagyár besorolásra vár az ácsi katódanyaggyár

Nem éghető és nem robbanásveszélyes – állapította meg az épülő ácsi katódanyaggyárban majd használt alapanyagokról és a gyártott termékről a Miskolci Egyetem laborjában végzett független szakértői vizsgálat. Az üzemre így téglagyár besorolást kértek.

Kisalföld.hu

Megtartotta decemberi ülését az ácsi katódanyaggyár-beruházás kapcsán létrehozott munkabizottság. A legfontosabb újdonság az volt, hogy az alapanyagokról és a gyártott termékről a Miskolci Egyetem laborjában végzett független szakértői vizsgálat megállapította: nem éghetők és nem robbanásveszélyesek. Így az üzemre a beruházó Bamo Technology Hungary – a veszélyességi fokozatot tekintve – téglagyár kategória besorolást kérelmez. Erről tájékoztatta a cég képviselője a helyieket az ácsi munkabizottság legutóbbi ülésén. A beruházás már megkapta az előzetes építési engedélyt, így megkezdődött a területen a földmunka és az alapozás. 

A 900 új munkahelyet teremtő ácsi katódanyaggyár 2025 második felében kezdheti meg a termelést. A világ legfejlettebb és legmodernebb gyártási technológiáját alkalmazva olyan partnereket szolgál majd ki, mint a BMW vagy a Volkswagen. 

Mint ismert, az ácsi katód­anyaggyár-beruházás kapcsán létrehozott munkabizottságban az ácsi polgármester, a jegyző, több képviselő, a környező települések polgármesterei, a helyi civil szervezetek képviselői, valamint az Ácson 1,3 milliárd eurós beruházással katódanyaggyárat építő Bamo Technology Hungary Kft. ülésezik. Legutóbb a vállalat képviselője tájékoztatást adott a projekt jelenlegi állásáról, valamint válaszolt az elmúlt hetekben felmerült kérdésekre. 

„Megkapta az előzetes építési engedélyt az ácsi katód­anyaggyár, így megkezdődött a területen a földmunka és egy csarnoképület mélyalapozása 41 ezer négyzetméteren. Egy ideiglenes utat is építünk a beruházási területen belül, hogy a munkagépek közlekedésére ne a banai utat használjuk” – adott tájékoztatást Fülöp Ferenc, a Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója. 

Elmondta, hogy a területen zajló archeológiai feltárás egy XII. századi település nyomaira bukkant, 7–8 vert falú ház lelettel. A házakból, hulladéktároló gödrökből fő­­ként fazekak és bográcsok töredékei kerültek elő, őrlőkövek, malomkövek és a sok állatcsont mellett. A leleteket a tatai múzeum kapja meg, de a környező települések kérelmezhetik, hogy helyi tárlatokat mutathassanak be a leletekből. 
Fülöp Ferenc ismertette a Miskolci Egyetem laborjában végzett független szakértői vizsgálat eredményét is. A labor mind az üzemben használt alapanyagot, mind a gyártott terméket vizsgálva megállapította: egyik anyag sem éghető vagy robbanásveszélyes. Az eredményekről a Bamo a katasztrófavédelmet is tájékoztatta, és ezek alapján – a veszélyességi fokozatot tekintve – a cég téglagyár kategória besorolást kérhet az üzemre. 

A munkaterületen a katód­anyaggyárban készülő termékeket később felhasználó BMW szakemberei is látogatást tettek nemrégiben, hogy tájékozódjanak a munkafolyamatok előrehaladásáról, és elégedetten állapították meg, hogy az építkezés – kis csúszással ugyan, de – megfelelően halad. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában