Díj a fenntarthatósági versenyen

2023.11.27. 16:28

A legjobb az újrahasznosításban: díjazták a bezenyei születésű Hiltser Bálint Balaton-kupakját

A bezenyei születésű Hiltser Bálint gondolata nyomán született meg az a Balaton-kupak, amely a lefordítható Heinz ketchupok millióit zárja. Az ötletért most újabb díjat vehetett át egy globális fenntarthatósági versenyen.

Mészely Réka

Hiltser Bálint (balról a harmadik) újabb díjjal gazdagodott a Balaton-kupakért.

Újabb díjjal büszkélkedhet ­Hil­tser Bálint a Balaton-kupakjáért. A napokban számoltunk be arról, hogy a bezenyei származású fiatalember ötlete nyomán egy különleges kupak született a Heinz ketchupokra. A szószoknál eddig használt szilikonszelepes kupakok újrahasznosítása problémás volt, és a szilikon miatt drágábban is lehetett előállítani. A Bálint által kitalált kupak környezetbarátabb, száz százalékig újrahasznosítható műanyag, jobban, könnyebben, kevesebb erővel lehet adagolni a szószt, valamint egyszerűbben is tisztítható. 

– A Balaton-projekten évek óta dolgozunk, magam ötletgazdaként, technikai vezetőként is. Több mint negyven változata készült a mai formáig. Szintén hosszú eljárás a szabadalmaztatása is, jelenleg egyébként már négy szabadalom is van rá. A fejlesztési folyamat és a gyártás is egy több millió eurós beruházást jelentett a cégnek – emelte ki Bálint. 

– 2018-ban már sikerült eredményt elérni: akkor egy cégen belüli globális szabadalmi versenyen indultam, amit megnyertem ezzel a kupakkal. Angliában október közepén szervezték meg a UK csomagolási díj 2023 rendezvényt, különböző kategóriákkal. A legnagyobb verseny a merev műanyag kategóriában alakult ki, többlépcsős megmérettetés után díjaztak. A napokban pedig a csomagolási fenntarthatósági versenyen is győztes lehetett a Balaton-kupak – számolt be a fiatal tervező. Mint elmondta, az utóbbi globális csomagolási fenntarthatósági versenyen az iparág legnagyobb és legbefolyásosabb cégei versenyeztek különböző termékekkel és koncepciókkal. 

– Az Antarktiszt leszámítva az összes kontinensről érkeztek pályázatok és több mint 325 nevezésből 13 kategóriában hirdették ki Amszterdamban a győzteseket. Itt már csak a finalisták vehettek részt. Mi az újrahasznosítható csomagolás kategóriában emelhettük a magasba a trófeát a Balaton-kupakkal – részletezte az eredményt. 

– Megtiszteltetésként éltem meg, hogy két ilyen rangos versenyen is a döntőbe sikerült kerülni ezzel a termékkel. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen fontos témában sikerült eredményt elérni. Hálás vagyok mindenkinek, akik az ehhez vezető úton támogattak – fűzte hozzá Bálint. 

A Heinz lefordítható ketchuposflakonjait tehát ez a kupak zárja Európában, de a világ számos más pontján is forgalomba kerül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában