Kinyitotta kapuit a zártkörű klub

2023.09.01. 12:51

Sopronban tartottak előadást arról, hogy mi is az a mesterséges intelligencia és mire használható a gazdasági életben

A mesterséges intelligencia, ami néhány éve még csak a tudományos fantasztikus filmek és könyvek témájaként élt, mára a közbeszéd, és több területen a hétköznapok részévé vált. A téma két neves hazai szakértője a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartott előadást.

Bódvai Ildikó

Sokan érdeklődtek a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Fotó: Máthé Daniella

- A gazdasági szereplők mind nagyobb hányadát foglalkoztatja az úgynevezett intelligens gazdaság. A bevezetéséhez azonban számos tényezőt figyelembe kell venni - mondta László Sándor, a program házigazdája, a Soproni Tudatos Vezetők Klubjának alapítója. A zártkörű klub a soproni és Sopron környéki cégvezetőket tömöríti, céljuk a tudásmegosztás. - A mostani előadást azért tettük nyitottá, mert a mesterséges intelligencia témaköre rendkívül széles kört érdekel - tette hozzá.

Az első előadó Benyovszky Máté volt, a téma szakértője. Ő azt járta körbe, hogy egyáltalán mit értünk mesterséges intelligencia alatt és mire lehet használni az élet számos területén. Alkalmazásának a veszélyeire is felhívta a figyelmet, hiszen biztonsági kockázatot jelenthet, a közösségi médián keresztül pedig alkalmas lehet tömegek megtévesztésére.

A másik előadó, Szabados Levente több mint egy évtizede ezen a területen dolgozik tanácsadóként, egyetemi tanárként, kutatásvezetőként és a Neuron Solutions Kft. technológiai igazgatójaként. Ő a mesterséges intelligencia céges környezetben történő felhasználását járta körül. Beszélt arról, hogy hol célszerű alkalmazni: a gépi látás, a szövegfeldolgozás terén már most üzleti előnyre lehet szert tenni, méghozzá nem óriási befektetésekkel. Rendkívül hatékonyan alkalmazható például szortírozásra, vagy ipari hibafelismerésre egy gyártósoron. A nyelvfeldolgozás területén is segíthet egy marketing brossúra megírásában, vagy a bejövő önéletrajzok szortírozásban, adatkinyerésben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában