Helyiektől a helyieknek

2023.08.21. 20:20

Népszerűek a termelői piacok, egyre több a kistermelő Győr-Moson-Sopronban - fotók

Mára csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma, 2012 őszéhez képest több mint 320 termelői piac működik az országban a 2023-as júniusi adatok szerint.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

- Izgultunk, hogy milyen lesz a fogadtatás, de örülünk, hogy számos helyi és környékbeli termelő is eljött a portékáival. Külön öröm, hogy néhány falubeli, aki felesleget termel a kertjében, az is hozott friss, szezonális zöldséget és gyümölcsöt - tette hozzá Buzásné Kata, aki azt is elmondta, hogy régen működött Nyúlon termelői vásár, de egy idő után bezárt, amit sokan sajnáltak. Remélik, hogy ennek a hangulatát újra fel tudják eleveníteni.

- Számos helyszín szóba jött, de végül úgy döntöttünk, hogy a főút mellett érdemes. Ki kell használnunk a 82-es átmenő forgalmát, hogy esetleg azokat is bevonzzuk, akik nem helyiek. Illetve mellette van egy nagyobb parkoló is, valamint mosdó, ami szintén fontos szempont volt. Sikerrel könyveltük el az első piacnapunkat, legközelebb még több termelő érkezik. Három hetente, péntekenként 14 órától várjuk az érdeklődőket édes, sós illetve csípős finomságokkal, sajtokkal, mézekkel, levendula illattal. Mindig lesz valamilyen szezonális zöldség és gyümölcs is a vásáron, valamint számos dekorációs termék és háztartási kellék - emelte ki Kata.

Mára csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma, 2012 őszéhez képest több mint 320 termelői piac működik az országban a 2023-as júniusi adatok szerint. A piacok számának emelkedésével egyenes arányban nőtt a regisztrált kistermelők száma is: míg 2010-ben megközelítőleg 5000 kistermelő szerepelt a nyilvántartásban, 2022-ben már 22 470.

A Szigetközi Szatyor évekkel ezelőtti mosonmagyaróvári bemutatkozását követően olyannyira kinőtte magát, hogy már Rajkától Dunaszegig több településen várják a kézműves termékek iránt érdeklődőket. Emellett a vármegye több pontján szerveznek termelői vásárokat. De ugyanúgy nem kell bemutatni a Pannonhalmán található Kézművesek Udvarát sem, amit Németh Józsefné Piroska hívott életre a saját kertjében. Ez a termelői és kézműves vásár mára akkora népszerűségnek örvend a településen, hogy külön látványosság, és az ország több tájáról csábítja a településre a turistákat.

Győrszentivánon 2018 októberében tartották az első „Helyiek a helyiekért” termelői vásárt, akkor még egy vendéglő udvarán. Azóta már Cserók Placc néven várják a látogatókat minden hónap második szombatján a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ udvarán. Ehhez hasonlóan népszerű Győr-Ménfőcsanakon a Bezerédj-kastély udvarán a "Egy kosár hazai" nevet viselő kézműves és termelői piac, amire érdemes lesz szombaton kilátogatni, hiszen mindig tematikus programokkal is várják az érdeklődőket. Ezúttal a dinnyefaragás mellett, rétesversenyen is összemérhetik tudásukat a legjobbak, amire még péntekig lehet nevezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában