Kérdéses mi lesz a sorsa

2023.08.13. 13:47

Elúszhat a milliárdos kertészeti gigaprojekt a Bezenye és Hegyeshalom közötti területen

Egymilliárd eurós kertészeti gigaprojektbe fogott néhány éve a Fakt AG. Most úgy tűnik, a német társaságot érintő vállalati csődvédelmi eljárás miatt elúszhat a háromezer új munkahelyet is ígérő Lajtánia.

Mészely Réka

Nagy István agrárminiszter és Hubert Schulte-Kemper, a Fakt AG elnök-vezérigazgatója az óriásberuházás bejelentésekor a tervekkel. Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A Bezenye és Hegyeshalom határában lévő mintegy 330 hektáros terület már sokak fantáziá­ját megmozgatta. Ezek közül kiemelkedett egy leendő Eurovegas ötlete, egy kaszinóvárosé a hármas határ közelében. Amikor ez a terv elúszott, jött egy giga kertészeti projekt híre. Egy német társaság, a Fakt AG állt a beígért fejlesztés mögött. Ennek előrehaladtáról a Kisalföldben is többször beszámoltunk. Most azonban újabb hírek érkeztek a Lajtánia Park névre keresztelt beruházásról. 

A témában az Agrárminisztériumhoz fordultunk. Érdeklődésünkre arról számoltak be, hogy a tárca sajnálattal értesült a Fakt AG-t érintő vállalati csődvédelmi eljárási folyamatról, hiszen a cég egy rendkívül komoly, az agrárium tekintetében is kiemelten jelentős kapacitásokat magában foglaló beruházást kívánt megvalósítani Bezenye és Hegyeshalom térségében. 

Hozzátették: 

A fejlesztési terület rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, így bízunk benne, hogy a vállalatot érintő jogi eljárások mihamarabb lezárulnak, és ez lehetőséget ad a terület mielőbbi hasznosítására.

A projekt részben hegyeshalmi, részben bezenyei területen valósult volna meg. A települések első körben telekadó révén jutottak pluszforintokhoz. 
– A Fakt AG tavaly az első félévben még a telekadó teljes összegét kifizette, utána viszont részletfizetést kértek, amit nem teljesítettek. Idén már nem is számoltunk ezzel az adóbevétellel – hangsúlyozta érdeklődésünkre Szőke László hegyeshalmi polgármester, megjegyezve, hogy a jelzálogjog bejegyzése az elmaradt összegben megtörtént a területre. 

– Ez a kertészeti projekt életképesebbnek tűnt, mint egy kaszinóváros – fűzte hozzá a településvezető. 

– Remélem, mihamarabb rendeződik a vállalkozás helyzete, és elindul a fejlesztés a területen. Lehet az kertészeti projekt, vagy ami a falu hasznára válik

 – vélekedett Márkus Erika bezenyei polgármester. 

A korábbi tervek szerint Közép-Európában egyedülálló központ jött volna létre mezőgazdasági termékek előállítására, feldolgozására és forgalmazására. Üvegházakat, feldolgozóközpontokat és hűtőraktárakat, valamint logisztikai épületeket emeltek volna. Egy területrészen energiaközpontot és egy szennyvíztisztítót képzeltek el, Bezenye nyugati oldalán pedig haltenyészetet. Egy modern lakóövezet terve is kirajzolódott: több mint ezer lakóházzal, családi házakkal és sorházakkal, vásárlási lehetőségekkel és gasztronómiai kínálattal, többek között két szállodával és konferenciatermekkel. Egy tehervasút-állomás kialakítása is felmerült. Háromezer új munkahelyet ígértek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában