Irsai Olivérrel indítottak

2023.08.28. 18:37

Elkezdődött a szezon a Soproni és a Pannonhalmi borvidéken - Videón mutatjuk, hogy szüretelnek óriási gépekkel

Tavaly arról számoltak be a helyi borvidék szőlészei, borászai, hogy a kánikula és a kevés csapadék miatt korábban kezdődött a szüret. Idén fordult a kocka, sok volt az eső, ami kedvezett a gombabetegségeknek és a napsugarak hiánya is kitolta a bogyók érését. A tervezettnél később kezdődött a korai fajták szedése.

Kisalföld.hu

A soproni Taschner Bor- és Pezsgőház az Irsai Olivér gépi betakarításával kezdte meg a Ranisch-dűlőben az idei szüretet. Fotó: Szalay Károly

  • A terméskilátások jóval gyengébbek, mint amit júniusban gondoltak vagy szerettek volna.

Taschner Kurt István borász ismét elsőként kezdte meg a szőlő betakarítását a Soproni borvidék Ranisch-dűlőjében. Idén is kombájnnal szüretelik az Irsai Olivért, kézi szedőt erre a munkára nem kerestek. – Csütörtökön hajnali öt órakor kezdtük meg a munkát, korán dolgozunk, hogy minél hűvösebben, még a nagy meleg előtt beszállíthassuk a gyümölcsöt. Így jobban megőrzi illat- és aromaanyagát. A dűlőnek nagyon jó a fekvése, a Fertő tóra néz, kiváló talajadottságú és kellően napos, a többi fajta is gyorsan beérik – számolt be a soproni borász.

– Már leadtam az első mintákat elemzésre, ennek alapján optimálisak a paraméterek: kiváló a savtartalom és a pH-érték, a mustfok pedig a fajtának megfelelő. A mennyiség átlagos, hektáronként kilencven mázsa termett – ismertette Taschner Kurt István.

Nem lehetett tovább várni

A soproni borász hozzátette, a nagy meleg miatt nem lehetett tovább várni a szedéssel, mert ha túlérik az Irsai, elveszíti azt a frissességét, üdeségét, amiért szeretjük. Ma elkezdik az erjesztést, és a szeptember 9-i Soproni Szüreti Napokon már meg is lehet kóstolni a friss bort. Azt is elmondta: pár nap múlva a korai piros veltelini és a zenit szedésével folytatják.

Már csak géppel

A győrújbaráti Pécsinger Szőlőbirtok szintén évek óta géppel takarítja be a szőlőt, Pécsinger János, a birtok tulajdonosa szerint már egyre kevesebb helyen kerül elő a metszőolló a szüret alatt. – Hatalmas területekről beszélünk, gyorsan kell dolgozni, hogy minél frissebben kerüljenek a tartályba a bogyók. Ráadásul más pincészeteknél is besegítünk gépi erővel, így idén 200 hektáron szüretelünk – tudtuk meg a borásztól, akit idén a hegyközség elnökének is megválasztottak. A szakember szerint különleges ez az év, hiszen soha nem látott terméskilátásokat jósoltak még júniusban. Ezt követően olyan időjárási viszonyokkal találkoztak, ami nem várt fejleményeket hozott.

– Sok volt az eső, ami miatt nem volt aszály, de országosan nagy gondot jelentett a peronoszpórafertőzés. Korábban nem látott mennyiségű növényvédelmet kellett bevetnünk – emelte ki. Hozzátette: volt olyan évük, amikor az Irsai Olivért már augusztus első hetében elkezdték szüretelni, idén pedig jóval később. A Pannonhalmi borvidéken a korai fajtákkal rendelkező pincészetek már a múlt héten elkezdték a szezont, viszont a későbbi szőlőkkel még kivárnak.

A győrújbaráti Pécsinger Szőlőbirtokon ma kezdődött az Irsai szüretelése. Felvételünkön Pécsinger János ellenőrizte a tőkéket.
Fotó: Nagy Gábor

Az Irsai megúszta a peronoszpórát

– A természet késésben van, nem csak a szőlőt tekintve. Ez főként a késői tavaszi fagyok miatt van, ezért a fakadás kitolódott. Az utóbbi néhány hétben a kánikula sokban segítette a munkánkat, támogatta a minőségmegőrzést. Viszont nagyon lassú a cukorbeépülés és a sav sem a megfelelő számokat mutatja. A múlt héten is folyamatosan vizsgáltuk a laborban az értékeket, hogy a legjobb állapotában szedhessük le a szőlőt – tette hozzá Pécsinger János.

A pannonhalmi hegyközség elnöke szerint akik nem védekeztek rendesen, azoknál a kánikula rohadást is eredményezett a reggeli pára és harmat miatt. – Nehéz ennyire előre termésminőségi és -mennyiségi becslésekbe bocsátkozni, azt viszont látjuk, hogy az Irsait a peronoszpóra nem bántot- ta, de a korai hidegek miatt itt-ott megfáztak az ültetvények. A megszokott termésből körülbelül 70–80 százalék teljesült. Ennek ellenére minden adott, hogy jó borokat tudjunk készíteni – összegezte Pécsinger János.

Fotó: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában