25 év alatt három generáció

2023.05.02. 17:06

Véget ér a győri Audi TT sportautó korszaka - fotók, videó

A TT immár 25 éve az Audi modellportfólió dizájnikonja. A három generációt is megélt győri sportautó egyedi vonalvezetésének köszönhetően a 1998-as premiere óta lelkesíti a vásárlókat.

Simon Roberta

- A TT RS mindig is egy vérbeli sportcoupé és sportroadster volt az öthengeres motorjának köszönhető különleges teljesítményével és egyedi hangzásával, azonban ezek szegmense világszerte zsugorodik - mondta el lapunknak Les Zoltán az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

- Bizonyos piacokon, főképp ahol a teljesen elektromos modellek iránti kereslet nagyobb, már nem is szerepelnek a TT modellek a kínálatunkban. Emiatt fájó szívvel úgy döntöttünk, hogy a TT modellcsalád gyártását 2023 végével kifuttatjuk - jelentette be Les Zoltán.

A következő években a teljesen elektromos és a nagyobb hatótávú PHEV-ek portfóliójának bővítésére koncentrálnak.

 

A TT nem egy tömegautó, hanem egy mindenki által ismert és elismert stílusikon. A 25 év alatt 650.000 darabot készítettek Győrben. 

- A TT számunkra egyet jelent a győri járműgyártás születésével. Ezen az autón nőttünk fel, ez tett minket igazán professzionális járműgyártóvá - fogalmazott ki Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

- Számos személyes emlék is fűz a TT-hez, hiszen a kezdetek óta kísérem az útját. Nagyon büszke vagyok rá, hogy immár a 25 éves jubileumát ünnepelhetjük ennek a hungarikumnak számító modellnek. Nem volt könnyű feladat egy új gyárban, egy új modell beindítása. A kihívások ellenére ma már ott tartunk, hogy a világ útjain közlekedő valamennyi Audi TT nálunk készült, melyek sok-sok országban hirdetik munkatársaink szakértelmét és az autók iránti szenvedélyünket - tette hozzá Les Zoltán.

Horgosiné Ambrus Nikoletta azóta dolgozik a TT gyártásban, hogy 1998 áprilisban legördült a győri szerelőszalagról az első magyarországi gyártású sportautó. - Az Audi Hungariánál is igazi újdonságnak számított, hiszen a vállalatnál a TT modellekkel indult útjára a járműgyártás. 1997-ben már gyártottunk heti egy darab előszériás járművet. Akkor még a TT lakkozott karosszériái Ingolstadtból vonaton érkeztek Győrbe, melyekből még a G1-es csarnokunkban szereltük össze a kész autókat. 2013-ban az új járműgyár megnyitásával a teljes gyártási folyamat Győrbe költözött – a présüzemtől, a karosszériagyáron, lakkozón át egészen az autók végső összeszereléséig - fejtette ki Horgosiné Ambrus Nikoletta, csekkerből (ellenőrző munkatárs) lett "karcvadász". - Ez egy alapos nyomozói munka, ki kellett derítenem, hogy a gyártás során hol sérült meg az autó - tudtuk meg Nikolettától, aki végigkísérte a TT összes generációnak születését. Jelenleg az előszériás autókkal foglalkozik.

Az első generációból összesen 269.498 darab készült Győrben. Az eredeti tervek szerint évi 30.000 volt a gyártókapacitás, de a nagy piaci kereslet miatt ezt felemelték. A Coupé sorozatgyártását, 1999-ben a TT Roadster követte.

- Az Audi TT titka, hogy egy hiánypótló magyar autó. Sokakat vonzott az újszerű, merész dizájn, ez tette rögtön stílusikonná és bevonult az autóipar halhatatlanjai közé. A 90-es években azért is volt nagy szó, mert a lézeres illesztést elsőként alkalmazták ennél az autónál - emelte ki Les Zoltán.

Az első generáció sikerei egyértelművé tették, hogy érdemes tovább folytatni a TT sikertörténetét, így 2006-ban elkezdődött Győrben a második generáció sorozatgyártása. Ebből összesen 241.276 darabot gyártottak a győri munkatársak 2014-ig az Audi Hungariánál. Az új generáció néhány újítást is hozott: feloldották a karosszéria szimmetrikus lekerekítéseit, amely az első generációra volt jellemző. Ezáltal a dizájn elegánsabbá és progresszívebbé vált.

- A TT 2007-ben elnyerte a „World Design Car of the Year" kitüntetést, amely tovább erősítette a stílusikon státuszát .fűzte hozzá a járműgyártásért felelős igazgatósági tag.

A harmadik generáció gyártása 2014-ben kezdődött idén márciusig 144.996 darabot készítettek Győrben. Azonban a szomorú hír, hogy ezzel egy korszak le is zárul ugynis ez év végén gördül le a gyártósorról az utolsó darab TT.

- A harmadik generáció bemutatásakor Ulrich Hackenberg, az AUDI AG akkori fejlesztési igazgatója a következőket mondta: „A TT első generációja dizájnvezérelt volt, a második generáció a teljesítményt célozta meg, míg a harmadik generáció egyesíti és tökéletesíti mindkettőt". Számos technológiai highlight kapott helyet a harmadik generációban, mint például a virtuális cockpit, amely a Matrix-LED fényszóró mellett szintén ebben a modellben debütált - mondta el Les Zoltán.

A TT-kből számos különleges modell készült, egyedi színekben, különleges felszereltséggel. Talán nincs is olyan szín a palettán, amiben még nem gyártották volna.
- Az Audi Hungaria adományaként a Magyar Rendőrség is szolgálatába állított mindhárom generációból egy-egy modellt. A vállalat 2005-ben adott át egy első generációs TT Coupé modellt, melyet a jubileumi, tízmilliomodik Győrben készült motor hajtott. 2008-ban a második generáció képviselőjeként a tizenötmilliomodik győri motorral érkezett a TT Coupé a rendőrséghez, míg a sort a 2015-ben átadott harmadik generációs TT S modell zárta - sorolta Horgosiné Ambrus Nikoletta.

Sportautók körében is ikonikus autó a TT,  de nem csak a sportos dizájnja miatt. - A TT a man-szigeteki TT motorversenyen rendszeresen sikerrel szereplő NSU miatt kapta a nevét. A második generációját versenyautók alapjául használták, például a Nürnburgring 24 órás versenyén. A TT RS-ben az öthengeres turbómotorja 400 lóerős teljesítményre és 480 Nm nyomatékra képes. A 40 years quattro modellünk, a hétfokozatú duplakuplungos váltóval és a quattro összkerékhajtással 3,7 másodperc alatt gyorsul százra, a végsebességét 280 kilométer/órában szabták meg - emelte ki Les Zoltán.

Néhány különlegesség

  • A 25 év alatt összesen több mint 650 000 TT modellt készítettek a győri munkatársak, amelyek legnagyobb számban Németországba, Nagy-Britanniábaaz Egyesült Államokba, Franciaország és Japánba kerültek új tulajdonosaikhoz.
  • Az Audi TT RS Coupé iconic edition limitált szériával, amelyből mindösszesen 100 darab készül – természetesen az Audi Hungariánál – a vállalat 30 éves jubileumi évében az Audi TT negyed évszázados sikertörténetét ünnepli.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában