Középiskolai csapatverseny

2023.04.01. 12:56

STAT WARS kilencedik epizód - A győri Deák-iskola csapata győzött

Rekordszámú csapat versengett a KSH országos középiskolai statisztikai versenyén.

kisalfold.hu

A döntős csapatok csoportképe - Fotó: KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) március 29-én rendezte meg a tradicionális középiskolai csapatverseny, a STAT WARS döntőjét. A statisztikai kultúrát a diákok körében sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsítő vetélkedőt az idén kilencedik alkalommal rendezték meg. A 2022/2023-as tanévben rekordszámú, 247 diákcsapat jelentkezett a versenyre. Két korosztályban mérték össze tudásukat a négyfős csapatok.

A 9–10. évfolyamosok közül a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Technikumának „Raklók” nevű csapata

a 11. és annál magasabb évfolyamban pedig a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Keleti Károly Közgazdasági Technikumának „GLM” nevű csapata bizonyult a legjobbnak a KSH Keleti Károly utcai székházában rendezett döntőn.

Az országos statisztikai verseny az idei évben a „MUNKAERŐPIAC, FOGYASZTÁS, JÖVEDELEM” témák jegyében zajlott. Az ország középiskoláit megmozgató statisztikai vetélkedőn közel 1000 diák vett részt, 247 csapat 68 iskolából, 39 településről. A verseny online fordulóval indult, amelynek eredménye alapján jutottak a csapatok a döntőbe. A 9–10. évfolyamosok közül tíz, a 11. és annál magasabb évfolyamban hat csapat mérte össze tudását a budapesti fináléban, ahová bajai, budapesti, ceglédi, győri, kecskeméti, makói, nyírbátori, nyíregyházi, pécsi, valamint szegedi iskolákat képviselő csapatok kerültek.

A STAT WARS verseny döntője – amit az előző két évben online formában tartottak meg – idén személyes jelenléttel zajlott a Statisztikai palotában. A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint a „Havi fix”, a „Családi hétköznapok”, a „Mire költünk”, vagy az „Inflációkaleidoszkóp”.

A versenyzők feledhetetlen élményekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A korosztályok dobogósai és felkészítő tanáraik ajándékutalványokat és tárgynyereményeket kaptak. Mindemellett a korcsoportok első és második helyezettjei az Eurostat által meghirdetett statisztikai verseny európai fordulójában is megmérettethetik magukat 2023 tavaszán.

A dobogós csapatok - 9–10. évfolyamos korosztály

I. helyezett: GYSZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum „Raklók” csapata (Győr)
II. helyezett: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Bung Banda” csapata (Budapest)
III. helyezett: Baranya Megyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum „Hansquad” csapata (Pécs)

11. és annál magasabb évfolyamos korosztály

I. helyezett: BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum „GLM” csapata (Budapest)
II. helyezett: Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum „TK” csapata (Szeged)
III. helyezett: BGSZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum „Supergirls” csapata (Budapest)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában