Bértárgyalások

2023.02.28. 18:58

Nem közelednek az ajánlatok: új bérajánlat a győri Auditól - Csütörtökön a szakszervezet áll elő újabb bérköveteléssel

Újabb bérajánlattal állt elő az Audi Hungaria. Az Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHFSZ) és a munkáltatói oldal kedden ismét asztalhoz ült és a szakmai egyeztetésen ismét közösen értelmezték az új bércsomagajánlatot. A tárgyalás során téma volt többek közt a teamgyűlések korszerűsítése és az inflációs előrejelzés közös meghatározása.

Simon Roberta

Illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Az inflációs előrejelzés kérdésében elfogadta a szakszervezet a vállalat által javasolt, az MNB által kiadott legkisebb várható inflációs prognózist, ami jelen esetben 15 százalékot jelent. Az AHFSZ csak azzal a feltétellel fogadta el, hogy amennyiben a tényleges infláció ettől magasabb lesz, azt az Audi Hungaria kompenzálja utólag és visszamenőleg. 

Bértárgyalások Győrben - minden fontos előzmény korábbi cikkünkben

A munkáltatói oldal továbbra is egy éves bérmegállapodást javasol, ebben megegyező a két fél álláspontja. A vállalat az idei inflációt két elemmel kívánja figyelembe venni: egységes 10 százalékos alapbéremeléssel április 1-től, illetve egy 8 százalékos külön kifizetéssel 13 hónapra vonatkozóan. Ennek kifizetési alapja a munkatársak jelenlegi alapbér és mozgóbér összege lenne. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történne. Az Audi Hungaria ajánlatában az is szerepel, hogy az infláció eltérést a vállalat 2024. április 1-i hatállyal egy összegben kiegyenlíti a 2023. április 01.– 2024. március 31-i időszak vonatkozásában. 

Az alapbéremelés mértékével az alsó és a felső bérsávhatárok megemelését is felajánlotta a munkáltató 1000 forintra kerekítve.

A Választható Béren Kívüli juttatás keretösszegeként a munkáltató a 2024-es évre vonatkozóan 15 százalékkal megemelt összeget, azaz 400 ezerről 460 ezer forintot ajánl. A jubileumi bónuszt a vállalat értékes juttatási elemnek tartja, amivel elismeri munkatársaink hűségét és elkötelezettségét az Audi Hungaria iránt. Ezért a 30, valamint a 40 éves munkaviszonyra vonatkozó jubileumi bónuszra a munkáltató egy havi alap- és mozgóbért, valamint egy nap fizetett távollétet ajánl az adott jubileum évében. 

A lojalitás bónusz összegét a négykarikás vállalat változatlanul kívánja hagyni, kiegészítve a 30. évre vonatkozóan, melynek összege: 43.500 forint. 

A munkáltató és a munkavállalói oldal folytatja a közös egyeztetéseket a pótszabadság szabályainak módosítására vonatkozóan, miszerint az 50. életévét betöltő dolgozót a Munka törvénykönyve alapján 9 nappal, míg az 55. életévétől 10 nappal rendelkezhessen az őt megillető szabadságkeretből. 

Az AHFSZ jelezte az Audi Hungaria felé, hogy csütörtökön, a következő bértárgyalási fordulón átadnak egy újabb munkavállalói bérkövetelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában