A kistérségek motorjai

2023.01.09. 08:27

Hírgrafikán mutatjuk hét kistérség top vállalkozásainak nettó árbevételét Győr-Moson-Sopronban

A Kisalföld, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az adóhivatal segítségével az értékesítés nettó árbevétele és a foglalkoztatási adatok alapján rendezte sorba a térség vállalkozásait 2022 végén.

Szeghalmi Balázs

Pillanatkép a VELUX fertődi raktárából. Az épületasztalos-ipari termékek gyártásával foglalkozó, dán tulajdonú cég 1235 kollégának biztosít megélhetést a Sopron-közeli kisvárosban. Fotó: Kisalföld-archívum

  • Cikkünkben a Győri, a Sopron–Fertődi, a Mosonmagyaróvári, a Csornai, a Kapuvár–Beledi, a Pannonhalmi és a Téti kistérség top három cégének 2021. évi teljesítményét elemezzük.
  • Az élvonal 21 helyi vállalkozása közül a többség növelte eredményességét.

A „pörgő” gazdasági motor

A Győri kistérség köztudottan az Észak-Dunántúl szélsebes fordulaton „pörgő” gazdasági motorja, a Bécs–Győr–Pozsony arany háromszög oszlopos tagja. Az Audi 2847,439 milliárd forintos nettó árbevétellel vezeti a rangsort. A társaság több mint 100 milliárd forinttal emelte nettó árbevételét tavaly­előtt 2020-hoz viszonyítva.

A Győri kistérség képzeletbeli dobogójának második és harmadik fokán a gönyűi Wup­permann (145,901 milliárd forint) és a győri Dana Hungary Kft. (108,646 milliárd) végzett.

 

Sopron vs. Mosonmagyaróvár

Érdekes versenyfutást hozott a Sopron–Fertődi és Mosonmagyaróvári kistérség „párbaja”. Sopronban és a város környékén nagy múltú cégek működnek, miközben a Lajta-parti város nem csupán lélekszámban, de gazdasági erejét tekintve is évről évre fejlődik. Ha összeadjuk a két határ menti kistérség első három helyezettjének nettó árbevételét, akkor Mosonmagyaróvár és környéke előbbre végzett 105 milliárd forinttal, mint Sopron és Fertőd térsége.

Ez a kiváló adat főleg a megyei rangsor második helyén álló autóipari vállalkozásnak, a gépjármű-karosszéria és pótkocsi gyártásával foglalkozó mosonszolnoki SMR-nek köszönhető, nettó 198 milliárd forintos árbevétellel.

Pillanatkép a VELUX fertődi raktárából. Az épületasztalos-ipari termékek gyártásával foglalkozó, dán tulajdonú cég 1235 kollégának biztosít megélhetést a Sopron-közeli kisvárosban. Fotó: Kisalföld-archívum

Kimagasló eredmény a Téti kistérségben

Az is egyértelműen kiderül a friss elemzésekből, hogy a további négy megyei kistérség a munkahelyek biztosítása és megőrzése szempontjából, illetve az elért bevételi eredményeket tekintve is egyre jelentősebb tényező szűkebb pátriánkban.

A Téti kistérséghez tartozó fa-, építőanyag- és fürdőszobaáru-nagykereskedelemmel foglalkozó, tényői székhelyű Új Ház zrt. adózás utáni több mint 91 milliárdos árbevétele kimagasló eredmény. Ez az összeg a teljes megyei lista 6. helyét biztosította úgy, hogy a cég az egy évvel korábbi bevételét közel 20 milliárd forinttal növelni tudta.

Rábaközi éllovasok

A Csornai kistérségben a szanyi Interfa Bútoripari Kft. több mint 24,5 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelhetett el, Kapuvár–Beled környékén pedig az elektronikai alkatrészeket gyártó Provertha vezeti a rangsort közel 11,5 milliárd forinttal.

Az utóbbi évtizedben elsősorban a turisztikai szektorban sokat fejlődött Pannonhalmi kistérség éllovasa – sajnálatunkra – nem engedélyezte, hogy nyilvánosságra kerüljön a szállítással, raktározással foglalkozó cég neve.

A legnagyobb foglalkoztatók

A legfrissebb nyilvános adatok szerint az Audinak több mint 12 ezer munkatársa van; ez a szám több megyei kisváros lélekszámát jócskán meghaladja. A mosonszentmiklósi SMR dolgozóinak száma közelít a 3000 főhöz, míg a GYSEV-nél 1841 ember keresi a kenyerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában