Fejlesztés

2022.04.14. 16:57

Újítások az agráriumban: szakmai konferencia és kiállítás a mosonmagyaróvári akadémián

Önműködő traktor, drón, arcfelismerő rendszer – a huszonegyedik századi mezőgazdaság eszközei, melyekről többet is megtudhattak azok, akik tegnap ellátogattak a magyaróvári akadémián szervezett Precíziós Agrártájoló című szakmai konferenciára és kiállításra.

Mészely Réka

Innovatív eszközöket mutattak be az Axiál Kft. munkatársai: Simon Zsolt, Fejes Tamás és Umenhoffer Péter. Fotó: M. R.

Precíziós Agrártájoló címmel szerveztek szakmai konferenciát és kiállítást Mosonmagyar­óváron tegnap az egyetemen. Az esemény fókuszában az agrárium innovációi álltak. A szervezők célkitűzése az volt, hogy összekapcsolják az egyetemi kar hallgatóit, a középiskolásokat a régióban és az iparágban tevékenykedő cégekkel, gazdálkodókkal, emellett ismertessék a jelenleg elérhető innovációs lehetőségeket és technológiákat az agrárium területén. 

Dr. Szalka Éva, a magyaróvári kar dékánja a köszöntőben arról beszélt, hogy néhány éve hívták életre az Agrártájoló programot, mely sajnos két évig a pandémia miatt szünetelt. A rendezvény jó alkalmat nyújtott arra, hogy a hallgatók találkozzanak a szakmával, sőt, akár a végzősök leendő munkavállalóikkal. 

– Az idei Agrártájoló fókuszában az innovációk, illetve a precíziós, digitális mezőgazdaság adta lehetőségek állnak – hangsúlyozta dr. Vona Viktória, az óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés vezetője, aki a téma aktualitására is felhívta a figyelmet. 

– Az agrárium kitettsége csökkenthető. Ennek egyik módja a termelés folyamatának megismerése. A rendelkezésre álló digitális, precíziós lehetőségek kihasználásához elengedhetetlen megismernünk az elérhető megoldásokat – fogalmazott a rendezvény szervezője. 

Az eseményen negyven kiállító mutatkozott be, köztük a hazai agrárszektor legjelentősebb piaci szereplői mutatták be a legújabb fejlesztéseiket, innovatív technológiáik felhasználási területeit és eredményeit. Megjelentek az agrárium érdekképviseleti szervezetei és szaktanácsadó pontok is. Az érdeklődőket kerek­asztal-beszélgetések is várták, melyen az állattenyésztés, a precíziós mezőgazdaság innovációit ismertették. 

Ma a magyar mezőgazdaság eszközparkja egyre modernebb, köszönhetően az Agrárminisztérium jelentős támogatást nyújtó digitalizációs pályázatának is – tudtuk meg Umenhoffer Pétertől, az Axiál Kft. marketingigazgatójától, aki szerint a digitalizáció a mezőgazdaságban költséghatékonyságot is eredményez, és amellett, hogy megkönnyíti a munkát, a környezetvédelemhez is hozzájárul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában