Olvasóink kérdezték

2019.09.25. 10:50

Amit a rezsiutalványról tudni kell – fontos infók!

Sok nyugdíjas már megkapta a rezsiutalványt, akik pedig még nem, szeptember végéig számíthatnak az érkezésére. Idős olvasóink azt kérték, segítsünk nekik: mire és hogyan lehet felhasználni az utalványokat?

Bódvai Ildikó

A rezsiutalvány a gáz- és villanyszámlák kifizetésére szolgál, készpénzt helyettesít. A Magyar Államkincstár küldi, a posta kézbesíti szeptemberben. Három darab, háromezer forint névértékű, azaz kilencezer forintnyi utalványt kell kapniuk a jogosultaknak. Aki csekken fizeti a számláit, nem kell tennie semmi különöset.

Csekkes befizetésnél bármelyik postahivatalban, sietség nélkül, jövő év március 31-ig felhasználhatja az utalványokat. Arra ügyeljen, hogy az utalványból nem adnak vissza, tehát a három-, hat- vagy kilencezer forint fölötti részt készpénzben kell kiegyenlítenie.

Aki átutalással rendezi a számláit, annak kicsit bonyolultabb az ügyintézés. Be lehet menni az E.ON vagy a Nemzeti Közművek (NKM) ügyfélszolgálati irodáiba, ahol a közműszámlán jóváírják a teljes összeget. Így a következő számla vagy számlák fizetendő összegét csökkentik a befizetés erejéig. Az NKM ügyfélszolgálata Sopronban a Selmeczi út 15–17.-ben, az Interspar áruházban, Győrben pedig a Puskás Tivadar utca 8. szám alatt található. Az ügyfélszolgálaton meggyorsíthatjuk az ügyintézést, ha viszünk magunkkal egy minél frissebb számlát.

Aki nem akar utazgatni, az hívja telefonon az NKM ügyfélszolgálatát: 474-9999 (06- 20, 06-30, 06- 70 vagy 06-1 előhívóval). Az E.ON ügyfélszolgálatát mobilról a 06 (20/30/70) 459-9600-ás, vonalas készülékről a 06-52/512-400-as számon éri el. Attól függően, hogy mire akarja fordítani a rezsiutalványt, készítse elő a gáz- vagy az áramszámláját, hogy megadhassa róla a kért adatokat (a felhasználó nevét, lakcímét, továbbá a felhasználó vagy a felhasználási hely azonosító számát). Ezután kiküldenek egy csekket, akár kilencezer vagy például tizennyolcezer forintról, amit a postán a rezsiutalványokkal már be tud fizetni. Ez az összeg a közműszámlájára kerül, és amíg el nem fogy, nem küldenek fizetendő számlát. Mindezt e-mailen is lehet intézni: [email protected], vagy az [email protected] címre kell az adatokat továbbítani. Felhívják a figyelmet, hogy magát a rezsiutalványt semmiképpen ne adják postára!

A Magyar Posta a kézbesítést kizárólag egyszer kísérli meg. Ha a címen a postás sem jogosultat, sem meghatalmazottat nem talál, akkor értesítőt hagy, hogy mely postahivatalban vehető át a küldemény. A posta tíz munkanapig őrzi az utalványokat, azt követően visszaküldi a Magyar Államkincstárnak. Aki szeptember 30-ig sem az utalványt, sem az értesítőt nem kapja meg, jelezze a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán, a 06-80/204-884-es telefonszámon november 30-ig. Sok helyen volt róla szó, de nem árt elismételni, hogy a rezsiutalványok nem névre szólóak, így hozzátartozó vagy bármely magánszemély befizetheti vele saját gáz- vagy villanyszámláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában