Helyi gazdaság

2014.11.11. 08:22

Betegség miatt kevesebb szabadság járhat

Ha harmincnál több napot van a munkavállaló táppénzen, akkor az egész így töltött időszakra nem jár szabadság.

kisalfold.hu

A munka törvénykönyve hogy rendelkezik a szabadságokról? Én ugyanis 75 napot voltam táppénzen, betegszabadságon, erre a munkáltatóm levont hét napot a fizetett szabadságomból. Jogos a levonás? 58 évesen teljes munkaidőben – nyolc órában – foglalkoztat szabályosan, bejelentett lakatosként munkaadóm. Év elején még harminc nap szabadságom volt. Most nem tudom, hány nap szabadságom van még. 15 napot vettem ki eddig.

Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) területi ügyvivője elmondta, hogy a hatályos jogszabályok szerint ha harmincnál több napot van a munkavállaló táppénzen, akkor az egész így töltött időszakra nem jár szabadság. Ennyivel arányosan csökken éves szabadságkerete. Tehát jogosan jártak el olvasónk esetében. Mivel már 58 éves, évi harminc nap szabadsága van, ebből kell levonni hét napot, így – mivel tizenöt napot már kivett – még nyolc napja van idén.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség, érdekvédők válaszolnak olvasóinknak. A kérdéseket a [email protected] e-mail címre küldhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában