Szekrényben lapuló értékek

2024.02.24. 07:03

Véletlenül bukkantak a kincsre – Fátay (Fata) Ferenc életműve a győri helyi értéktárba is bekerült

Lélegzetelállító, szénnel rajzolt portrékat, épület- és textilterveket rejtett a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum raktárának ódon faszekrénye. Az intézmény egykori jeles tanárának, Fátay (Fata) Ferencnek a hagyatékát diákok segítettek kutatni.

Dániel Viktória

Garami Éva és Füredi Botond Szabolcs Fátay tanár úr rajzaival. Fotó: Rákóczy Ádám

Nemrég jelentették be, hogy két új elemmel bővül a Győri Értéktár. Ezek egyike Fátay (Fata) Ferenc és 2023-ban előkerült művei. A szekrény mélyén szunnyadó képeket Garami Éva könyvtáros találta meg egy szerencsés véletlen folytán.

– Közel háromezer, gondosan összerendezett lapot rejtett magában a szekrény, többségében műszaki rajzokat. Ezeket szerettem volna összerendezni az iskola 1901-es alapításától indulva. Az ívek közt találtam 266 alkotást, amelyeket „Fata” névvel jegyzett az alkotójuk. Ilyen névvel azonban nem volt tanár az iskola nyilvántartásában, így elkezdtem nyomozni. Kiderült, hogy a rejtélyes alkotó Fátay Ferenc volt, aki Trianont követően Kolozsvárról érkezett az intézménybe, és 33 évig tanított ott.

A sokoldalú tanerő a kor merev szokásaival ellentétben szerette a közvetlen eszmecserét, a pad szélén ülve beszélgetett a diákjaival, sőt havonta kirándulásokat szervezett nekik. Oktatott faipari és textiltervezést, szabadkézi és mértani rajzot, de ha úgy hozta a szükség, a magyaróra pulpitusán vagy a könyvtárban is megállta a helyét.

DSC_1234
Garami Éva és Füredi Botond Szabolcs Fátay tanár úr rajzaival. Fotó: Rákóczy Ádám

Győrbe érkezése után nem sokkal, 1919-ben Békéssy Leóval és Szabó Alajossal közösen megalapította a Győri Képző és Iparművészeti Társulatot, ami nagyban hozzájárult, hogy a helyi alkotók országosan is meg tudják mutatni magukat. Fia, Fátay Tamás a város jeles főépítésze lett, aki a nádorvárosi temető díszparcellájában nyugszik. Garami Éva elmondta: külön öröm volt számára, hogy a diákok mennyire lelkesen segítettek a szabadidejük terhére az alkotások feltárásában és dokumentálásában.

– Már első pillantásra nagyon megragadtak minket a képek. A rajztehetség és az erős vonalvezetés – mondta Füredi Botond Szabolcs, a 12. B tanulója, aki osztálytársaival segítette a munkát, valamint az értéktárba való bekerüléshez az ajánlást. Sőt, mint kiderült, nagyapját még tanította is Fátay tanár úr. Fátay Ferenc életműve ékes példája a beilleszkedésnek és Győr befogadó szerepének. A csodás szén- és ceruzarajzokból digitális katalógust szeretnének készíteni, valamint kiállítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában