Év vége közösségben

2023.12.31. 09:01

Szentcsalád-járás – Élő hagyományt idézett meg a kapuvári néptáncegyüttes

A Kapuvár Néptáncegyüttes Tilámli csoportja képviselte a táncos közösséget a huszadik alkalommal megrendezett gencsapáti Nemzetközi Betlehemes Találkozón.

Kisalföld.hu

Fotó: Kapuvár Néptáncegyüttes

Az együttes már több éve a gartai szentcsalád-járás szokását eleveníti fel és mutatja be Gencsapátiban. A szentcsalád-járás a huszadik század elejéről származó katolikus szokás: a hívek mindennap más házhoz visznek egy, a Szent Családot ábrázoló képet, majd imákat mondanak és kisebb szertartásokat mutatnak be.

A szentcsalád-járás karácsony előtt kilenc nappal, tehát december 15-én kezdődik. Kilenc napon át kilenc, szinte szomszédos család viszi egymáshoz a Szent Család képét. A népszokás ma is élő hagyomány Kapuvár gartai városrészében. A csoport vezetője, Csitei Gábor Nagy Jenőné Erzsi nénitől és Kiss Józsefné Kati nénitől gyűjtötte a népszokást, melyet az együttes színpadra állított és immár évek óta generációról generációra ad át.

Fotó: Kapuvár Néptáncegyüttes

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában