kisalfold.hu videó

2024.06.21. 08:50

A világ legjobb kávéja hazánkban a győri Kapuczinerben készül - videó

A Kapucziner Kávémanufaktúra több mint 30 éve kínál a világ minden tájáról frissen pörkölt babkávékat, amiket közvetlenül a győri üzletben pörköl személyesen Németh János tulajdonos. Sokszor zsebelték már be az év pörkölőjének járó díjat, illetve nyerték el Az év kávéja címet. Nemrég első nemzetközi sikerükről számolt be a Kapucziner pörkölőmestere. Hazánkat egyedüliként apró Sarló közi manufaktúrájukkal képviselik.

Simon Roberta

Németh János büszke az első nemzetközi elismerésükre.

Fotó: Csapó Balázs

- Igyekszünk a világ legkülönlegesebb tételeit eljuttatni a győrieknek, ezúttal egy különleges brazil kávét sikerült megvásárolni. A Sao Geraldo díjnyertes tétele debütál Európában, kizárólag Magyarországon Győrben a Kapuczinerben. Örömmel jelentjük be, hogy a magyar kávérajongók Európában elsőként kóstolhatják meg enne a különlegesség kitűnő ízeit, amely a Cup of excellence versenyen 2. helyezést ért el a rangos Brazilia Natural kávék versenyén.

DSC_7778
Rangos, nemzetközi díjat nyert a győri kávémanufaktúra, a Kapucziner kávézó. Fotó: Csapó Balázs

1989 egy rendszer végét jelentette Magyarországon, de sokak számára viszont az új kezdetet. Németh János és családja 1988-ban déligyümölcsök importjával kezdte meg vállalkozását, majd egy hamburgi látogatásnak köszönhetően pattant ki a Kapucziner ötlete. 1993-ban Győr belvárosában létrehozták az ország első kézműves kávépörkölő manufaktúráját, amelyet a hamburgi kávégyárak inspiráltak. Bár hazánkban nem vált azonnal népszerűvé, miközben a szomszédos Ausztriában virágzott a kávézás kultúrája. Később beívódott a "fekete" az emberek hétköznapjaiba és egyre több kávézó nyílt a rendszerváltás után, amely elsősorban a művészek menedékévé vált.

DSC_7790
Fotó: Csapó Balázs

- Szeretem a különlegességeket és a kávét is, így kipróbáltam magam. A kávé olyan, mint a szőlő és a bor, minden évben más évjáratok vannak, sok minden függ az időjárástól. A kávébab minőségét befolyásolja a csapadék, a napsütéses órák száma és a hőmérséklet is – vallja János.

Ahogyan változott a világ, úgy a győri kis manufaktúra kávé iránti szeretete változatlan maradt. Jöttek az új technológiák a pörkölés és a főzés terén is, azonban Németh János régi motorosként inkább ragaszkodik a régi és jól bevált gépekhez. Ritka, több évtizedes Probattal - amit maga is szerel - pörköli hajnalban a világ minden tájáról érkező babokat.

DSC_7797
 Németh János győri kávépörkölőmester szerint exkluzív lehetőség a világ egyik legjobb kávéját Magyarországra hozni, új mércét állítva a kávé kiválóság terén. Fotó: Csapó Balázs

-A kora reggeli, hajnali órákban készülhet a legjobb minőség, hiszen ekkor a legfrissebb a levegő, ami szintén fontos része a pörkölésnek. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölés-ellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessek. Igyekszünk lépést tartani a világtrendekkel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban változatlan - fűzte hozzá.

DSC_7723
Harminchat ország 72 farmjáról érkezik a győri Kapuczinerbe kávébab, amit Németh János pörköl nap, mint nap. Fotó: Csapó Balázs

Ötvenféle beszerzési forrásból áll a családi vállalkozás kínálata, a repertoárjukban fellelhető sok minden a klasszikustól egészen a különlegesebb fajtákig. A kávébab megszületésétől egészen a kész nedűig végigkísérik a kávé útját. Minden hónapban ízteszteket végeznek és a legjobbakat választják ki.

Németh János könyvtárnyi kávéirodalomhoz fér hozzá, de maga is írt néhány szakmai kötetet, amelyet nagy becsben. Csak azzal osztja meg sikerük titkát, aki egyszer majd átveszi az üzletüket. Addig is büszkén viselik a legújabb díjjal járó elismerést, a legjobb kávéért járó nemzetközi kitüntetést, amelyet a világban csak 50-en tudhatnak magukénak. A nemzetközi mezőnyben a Kapucziner olyan nagyvárosok és országok között szerepelt mint Sydney, London, Dubai, Kalifornia, Florida, Szingapúr, Japán, Norvégia, Málta vagy Ausztrália.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában