Kurzusok, bemutató koncertek

2024.05.17. 14:15

Ütőhangszeres szakmai napok a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban – galéria

Második alkalommal rendeztek ütőhangszeres szakmai napokat a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Az eseménysorozat elsődleges célja a városból, illetve a régióból érkező fiatal ütősök motiválása, szakmai ismereteinek bővítése volt. Ütőhangszeres szakmai napok – kurzusok, bemutató koncertek várták a fiatalokat.

Kisalföld.hu

Kecskés Tamás – az iskola tanára, a program főszervezője – szerint: „Fontos egy olyan szakmai fórum létrehozása, mely a különböző intézményi szinten tanulók számára találkozási pontot hoz létre. Mindemellett pedig a tanárok szempontjából is hasznos, hiszen a rendszeres tematikus találkozók megerősítik az azonos szakmai területen munkálkodók egymás iránti megbecsülését, elősegítik szakmai együttműködését.” Ütőhangszeres szakmai napok – kurzusok, bemutató koncertek várták a fiatalokat két napon keresztül az intézményben.

Ütőhangszeres szakmai napok a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban.
Ütőhangszeres szakmai napok a Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban.
Fotó: Molcsányi Máté

A kurzusok és a bemutató koncert előadói a nemzetközi zenei életből érkeztek, különböző szakmai specializációval, így kiegészítve egymás munkáját, színesítve a rendezvény szakmai programját. 

Első nap a Lucid Duo elnevezésű formációé volt a főszerep, mely 2011-ben alakult. Tagjai Irena Manolova és Tomasz Goliński 13 éve dolgoznak azon, hogy koncertjeiken megmutathassák a marimbajáték sokszínűségét és virtuozitását. A zenei határok feszegetésének szenvedélyével és egyedi hangszereik kivételes magas technikai szintű elsajátításával a duó célja, hogy forradalmasítsa a klasszikus ütőhangszeres kamarazenei szcénát. A belga királynő védnöksége alatt megrendezett "Universal" Marimba Verseny első helyezettjei, valamint koncerteztek Európa számos országán kívül Japánban, Tajvanon és Mexikóban. 

Ütőhangszeres szakmai napok a Richterben

A második nap egy teljesen más jellegű instrumentum, az üstdob volt porondon, melyet Bruno Cassone, a Győri Filharmonikus Zenekar szólótimpanistája vezetésével ismerhettek meg részletesebben a diákok. Bruno Amsterdamban végezte tanulmányait üstdob specializációval, mesterdiplomájának megszerzésével azonos évben érkezett Győrbe. Az egyéni órák mellett a zenekari együtt játék is fontos részét képezte a szakmai napoknak. A különböző intézményből érkező növendékek egy szólamot alkotva próbálhatták ki magukat egy új szituációban. 

A két napos eseményen a növendékek aktívan és hallgatóként is részt tudtak venni, a nap végén pedig közös koncerten mutatták meg tudásukat, akár a friss tapasztalatokat beépítve. A workshoppok minden esetben interaktívan teltek, a közönséget bevonva a munkába, kortól függetlenül. 

A Richter Szakgimnázium igazgatója, Baross Gábor szerint a rangos esemény példás szakmai összefogással tudott megvalósulni, a Győri Tankerületi Központ mellett a BoDoBo Művészetért Egyesület, és az Osztrák Kulturális Fórum is támogatta a rendezvényt, a jövő generációjának zenei nevelése érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában