Az eső sem riasztotta el a kerékpárosokat

2024.05.24. 10:51

Frissensült langalló, forró kávé, élő zene - Több százan vettek részt a győri Bringás Reggelin - fotók

A gyakorlott bringásokat az eső sem ijesztette el. Tavaszi zápor csapott le a Bringás Reggeli résztvevőire Győrben. A friss, meleg langallóért várakozók sora azonban cseppet sem lett rövidebb. A táskákból és kosarakból pillanatok alatt előkerültek a színes esőkabátok és esernyők, sőt volt olyan, akinek a vízálló nadrágján még cipővédő rész is volt. A sátrak alatt forró kávé, lekváros kenyér és kakaós csiga is várta az érkezőket

Dániel Viktória

Az esős idő ellenére is rengeteg kerékpáros látogatott ki a Bringás Reggelire a Dunakapu térre.

Fotó: Csapó Balázs

A zuhé néhány perc alatt alábbhagyott és a Dunakapu teret ismét zene és beszélgetés hanga töltötte be. Bokodi SE kerékpáros akrobatái és művészi kerékpározói pedig elképesztő show-val kápráztatták el a közönséget a győri Bringás Reggelin.

A bringa jobb mint az autó

Benedek kisfiával a négy éves Bálinttal érkezett, aki boldogan falatozta a porcukorral meghintett kakaós csigát, a vármegei rendőröktől pedig még egy fényvisszaverő karszalagot is kapott.

– Első alkalommal veszünk részt az eseményen, de mindennap kerékpárral közlekedünk a városban. Főleg azért, mert így sokkal gyorsabb.  Én intézni valótól függően általában napi 2-8 kilométert szoktam tekerni. Bálint is nagyon szereti a bringát, jobban mint az autót, mert így út közben többet tud nézelődni.

Miért jó a Bringás Reggeli?

A Bringás Reggeli több száz embert mozgatott meg. A Lepsényi Gasztroműhely frissensült langallójához kiválóan illett a rendőrök kávéja. Falatozás közben pedig tippeket is adtak a kerékpárok biztonságos lezárásához, mert az utóbbi időben ismét több kerékpárt loptak el a városban. Aki klasszikus reggelire vágyott az kakaós csiga és többféle lekváros kenyér közül választhatott, hozzá pedig almalevet vagy ásványvizet kortyolhatott.

Azt is megmutatja, hogy milyen sokan vagyunk, és az infrastruktúra fejlesztésnél figyelni kell a kerékpárosokra.

– Beérett az elmúlt évek munkája. Mostanra sok bringás ismeri és figyeli a rendezvényt – mondta el Tömböly Tamás a reggeli főszervezője, a Magyar Kerékpárosklub Győri Területi Szervezetének vezetője, a Hobbikerékpárosok Országos Klubja Egyesület elnöke. – Ilyenkor látszik, hogy milyen sokan közlekednek kerékpárral a városban. Az ilyen események közösség építőek, és szeretnénk minél több embert arra bátorítani, hogy használja a kerékpárt és az elektromos rollert a mindennapi közlekedésben. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy milyen sokan vagyunk, és az infrastruktúra fejlesztésnél figyelni kell a kerékpárosokra. Vannak akik direkt ezért programért tesznek kerülőt ma, és az is észrevehető, hogy egyre többen érkeznek gyerekkel.

Tömböly Tamás hozzátette, jöttek olyan jelzések, hogy más városrészekbe is érdemes lenne elvinni a rendezvényt, aminek nagyon örülnek.

– A hely adottságai miatt a fő helyszínünk biztosan a Dunakapu tér marad, de meg fogjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy-egy-egy asztallal máshova is kitelepüljünk majd.

Bokodi SE kerékpáros akrobatái és művészi kerékpározói elképesztő gyakorlatokat mutattak be két keréken.
Bokodi SE kerékpáros akrobatái és művészi kerékpározói elképesztő gyakorlatokat mutattak be két keréken.
Fotó: Csapó Balázs

Mostoha sorsú kerékpárok

Dechatlon munkatársai évek óta aktív résztvevői a programnak, az ingyenes bringaszerviz lehetőségével rengetegen élnek, a szakemberek egész reggel megállás nélkül dolgoznak, sokszor még túlóráznak is, hogy minden érkező sorra kerülhessen.

– Az általános helyzet az, hogy a legtöbben főleg használják a kerékpárjukat és nem fordítanak ezzel arányos időt a karbantartásra. A leggyakoribb probléma a fékekkel és a láncok nyúlásával van. Ezekkel az a gond, hogyha nincsenek időben javítva, akkor más alkatrészeket is tönkretesznek így a későbbi szerviz költségek jóval magasabbak lesznek. Mi azt ajánljuk, hogy havonta érdemes átnézni a kerékpárt ellenőrizni a fékeket, megtisztítani és megolajozni a mozgó alkatrészeket. Évente kétszer, szezon elején és végén pedig ajánlott szervizbe vinni – mondta el Hegedűs Kristóf Dechatlon szakembere.

Ingyenes e-bike és e-roller próba

Az esemény új résztvevői volt „4K nélkül úton a hétköznapokban” projekt csapata.

Ha évente csak 20-30 napon közlekedik valaki így, már azzal is sokat tesz az egészségéért .

– A célunk a mikromobilitás népszerűsítése. A projekt során elektromos kerékpárokat és rollereket adunk kölcsön kipróbálásra –– mondta el Kövecses Péter. – Első körben az egyetem hallgatói és dolgozói igényelhetik ezeket, néhány hét múlva pedig cégekkel is szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Ez egy teljesen ingyenes lehetőség. Ha alaki a [email protected] emailcímen vagy a Facebookon felveszi velünk a kapcsolatot tudunk az adott cég vagy intézmény részére e-bikokat és e-rollereket biztosítani, amit a dolgozók kipróbálhatnak a napi munkába járás során.

Tudjuk, hogy ezek az eszközök nem olcsóak, és nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy ezeket mindennap használja, ezért lehetne hasznos egy kölcsönzési, lízingelési lehetőség. Szeretnénk felmérni a használók tapasztalatait, élményeit, hogy kipróbálás után mennyire tudnák és szeretnék beilleszteni ezeket az eszközöket a közlekedésükbe. Ha évente csak 20-30 napon közlekedik valaki így, már azzal is sokat tesz az egészségéért és a szén-dioxid kibocsájtás csökkentéséért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában