kisalfold.hu videó

2024.04.06. 18:37

Sikeresen vizsgáztak a kutyás polgárőrök Gyarmaton - galéria + videó

Eltelt két év, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Polgárőr Szövetség Kutyás Tagozata ismét megszervezte Gyarmaton a Csiszu Parkja Rendezvény és Szabadidőparkban a kutyás polgárőr vizsgát. Idén tizenkét páros mérettette meg magát, amelyen a szakmai bírák az engedelmességet, a kézben tarthatóságot és az őrző-védő képességeket mérték fel és pontozták.

Simon Roberta

- A szolgálat ellátásának feltétele a sikeres vizsga, a polgárőrség minden támogatást megad hozzá. Fontos, hogy a kutyák engedelmeskedjenek a gazdájuknak, tudjanak együttműködni, irányíthatóak legyenek, az esetleges éles helyzetekre is megfelelően tudjanak reagálni. Ez nagy felelősség. A járőrszolgálat ellátásakor alapvető, hogy az eb fegyelmezett legyen, hallgasson a gazdájára, értse a feladatot és végre is tudja hajtani - hangsúlyozta Molnár Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozata elnöke.

Ember és kutya szoros együttműködésben szolgál a polgárőrségben. Fotó: Nagy Gábor

- Győr-Moson-Sopron az ékköve a tagozatnak, itt vannak jelen a legnagyobb létszámmal a kutyás polgárőrök. Két évente kell megújítani a vizsgákat, azóta ötven százalékkal nőtt a tagok száma a térségben. Nagy örömünkre az ifjúság is egyre érdeklődőbb, sőt már kicsi gyerekek is részt vesznek a programon, akik évek múltán szolgálhatnak a szövetségben. A tagozat vezetőjeként is elmondhatom, hogy büszkék vagyunk a helyi tagokra és a vármegyei koordinátorra, vezetésre, hogy ilyen erős csapat végzi a szakmai munkát - fejtette ki Molnár Zoltán.

Idén három hölgy tett sikeres vizsgát négylábú társával. Fotó: Nagy Gábor

Az elnök a kutyás polgárőrök fontosságára is felhívta a figyelmet: a szolgálat ellátására kiképzett állattal olyan helyekre is észrevétlenül, hangtalanul eljuthatunk, amelyek gépjárművel megközelíthetetlenek. Jó szolgálatot tesznek például az erdőben a falopások megakadályozásánál, az illegális kitermelések felderítésénél. Az idén indult illegális hulladékfelszámolási projektben is hatalmas segítségünkre vannak a párosok. A kutyák egyfajta fizikai visszatartó erőt is képeznek, amivel határozottabban fel tudnak lépni a polgárőrök - emelte ki Molnár Zoltán.

Az idei tizenkét vizsgázó közül tízen szerezték meg az engedélyt. Több páros kiemelkedően teljesített, rendőr kutyákat meghazudtoló módon végezték el a feladatokat, amiért külön dicséret is járt. A vizsgabírák az értékelésnél kitértek arra is, hogy alkalomról-alkalomra látni a gazdákon és négylábú társukon a fejlődést.

- Győr-Moson-Sopron az élen jár, ha a kutyás polgárőrségről van szó. Elsősorban Gyarmat és környékét fedik le, közös szolgálatot teljesítenek és akciót szerveznek a rendőrséggel. Az állampolgárok visszajelzéseiből is tudjuk, hogy hatékonyabb a közös járőrszolgálat, mintha csak egy sima polgárőr-járőr páros jelenne meg egy-egy helyszínen - ezt már Funk József mondta, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Polgárőr Szövetség vármegyei elnöke.

- A kutyák tekintélyt parancsolók, de társként kezeljük őket, akikkel közösen teszünk szolgálatot. Jelenleg huszonnégy kutyás tagot számlálunk, ebbe beletartoznak azok is, akik nemrég jelentkeztek és még a tanfolyamokat végzik. Az ifjúság is érdeklődő a polgárőrség iránt, már a kisiskolásoktól kezdve aktív tagjai a szövetségnek. A következő generációval tovább tudjuk öregbíteni a polgárőrség hírnevét - tette hozzá Funk József.

Már készül a következő nemzedék is a kutyás polgárőrségbe. Fotó: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában