Ikonikus olasz vasparipa új köntösben

2024.04.06. 08:56

Győri motor épült Kuvaitban - videó, sok-sok fotó

Az egykori művész-tanár, Jakus Tamás újabb motorterve valósult meg idén. A győri dizájner a Ducati modelljét álmodta újra, ráadásul a vasparipát közel-keleti országban, Kuvaitban építették meg.

Szeghalmi Balázs

Jakus Tamás az MH900 Heritage nevű motor látványtervével. A győri dizájner pályafutásában ez már a hetedik motor, amelyet a koncepciója alapján építettek. Fotó: Csapó Balázs

A Ducatti dizájnfőnöke is elismerését fejezte ki

„Elég kritikus vagyok a munkáimmal, de ennél a motornál elsőre azt éreztem, hogy sok van benne. Amikor a terveket kitettem a közösségi oldalamra, a visszaigazolásra sem kellett sokat várnom: a Ducati jelenlegi dizájnfőnöke, Andrea Ferraresi is elismerését fejezte ki a koncepcióról” – mondta el lapunknak Jakus Tamás.

„Több száz digitális koncepciót dolgoztam ki motorokra az elmúlt közel másfél évtizedben. Ezek közül egy-egy szerencsére életre kel és kilép a virtuális térből. Többségüknél általában utánaolvasok, hogy adott motor mitől vált sikeressé anno. A most Kuvaitban elkészült járműnek a története az Aranykor tervezésével szinte azonos időben kezdődött. Mindkét járművön közösen is dolgoztunk egy ukrán 3D-s tervezővel” – részletezte a győri dizájner.

Dupla csavar a koncepcióban

Jakus Tamás az ezredforduló után piacra dobott és azóta legendássá vált Ducati MH900e típusát álmodta új „öltözetbe”. „Az ikonikus motor szellemi örökségét vittem tovább úgy, hogy modernnek tűnjön 2024-ben. Dupla csavar is van a koncepcióban, hogy némi retró érzést is adtam a motornak, ám ez a múltidézés már nem a ’70-es évtizednek, hanem a 2000-es évek elejének szól.

Bár Andrea Ferraresi, a Ducatti jelenlegi dizájnvezetője évek óta követi a munkásságomat és a szóban forgó koncepciómról elismerését fejezte ki a közösségi oldalamon, nem a bolognai motorgyár valósította meg a tervemet. Nem sokkal azonban azután, hogy az újragondolt Ducati óriásit futott a világhálón – több mint négyezren kedvelték –, Abdullah AlNaseeb Kuvaitban élő motorépítő keresett meg. Ő a kezdetektől fogva nagy fantáziát látott az ötletben és óriási lelkesedéssel fogott a közös munkához” – tudtuk meg a Jakusa Design néven alkotó Jakus Tamástól.

Díj Qatarban

Az MH900 Heritage névre keresztelt, egyedien épített motor premierje február végén, a Qatar Batabit Show-n volt, ahol díjat is nyert. „Abdullahhal abban egyeztünk meg 2021-ben, hogy minden publikációjában feltünteti a nevem, mint a motor tervezőjét, illetve a kész járgányon helyet kap a logóm. A kuvaiti motorépítő tartotta a szavát, végig korrekten állt a megállapodáshoz. Alaposan dolgozott, közel három évig építette a motort, amelynek a fázisairól vagy a különböző problémák megoldásairól folyamatosan beszéltünk.

Tény, hogy hosszú folyamat zárult le most, ám megérte a befektetett energiát, időt. A kész motorról a fotók és videók önmagukért beszélnek” – mondta Jakus Tamás. A győri dizájner szerint elképzelhető, hogy az MH900 Heritage-ból több is készül majd, a Közel-Keleten ugyanis nagy az érdeklődés a Győrből hódító útra indult vasparipa iránt.

Abdullah AlNaseeb, Kuvaitban élő motorépítő a járgánnyal. Az MH900 Heritage díjat nyert egy katari seregszemlén.

Különleges Porschét is öltöztetett

A győri dizájner mellékszerepet játszott egy különleges Porsche „átöltöztetésében” is az utóbbi hónapokban. „A ’68-as évjáratú Porschékhoz képest könnyű, alig 170 lóerős autó festésének és rajtszámának tervezésére kért fel egy fővárosi műhely, a Kamm vezetője. Rengeteg egyeztetés után sikerült megtalálni azt az utat, amely valóban egyedivé teszi a klasszikus német sportautót” – közölte Jakus Tamás.

A különleges, egyedi Porsche a festését köszönheti a győri dizájnerek, Jakus Tamásnak.
Fotó: Rich Pearce Photography

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában