A hét embere

2022.01.16. 06:03

Az Aranykor csodájára járnak - A győri dizájner hatodik motorját építették meg - videó, fotók

Az egykori győri művész-tanár, Jakus Tamás hobbija olyan szintre jutott, hogy a világ legjobbjai között számon tartott motorépítő műhelyekkel dolgozhat együtt.

Szeghalmi Balázs

Az Aranykor már robog, a felvétel Miamiban készült. Fotó: Vlad Klepach (NMoto)

  • Formabontó tervei keresettek, elképzelései alapján már hat motort építettek a mérnökök szerte a világban. Ezek közül az utolsó, az Aranykor komoly nemzetközi sikert ért el, míg Tamást szerkesztőségünk „A hét emberének” választotta.
  • Élete nagy esélyét és kihívását még a koronavírus-járvány kirobbanásakor kapta egy floridai vállalattól: komplett motortervezésre kérték fel. A győri dizájnernek 1936-ban készült Henderson KJ Streamliner prototípusát kellett ötvöznie a vadonatúj BMW C400X-szel úgy – s most jön az igazi csavar –, hogy a motor a hatvanas évek olasz életérzését, a Dolce Vitát és az Art Deco formatervezési stílusát tükrözze.
  • A Miamin és Moszkván átívelő különleges történet végeredménye az Aranykor, amelyet a világ ötödik legjobb egyedi tervezésű motorjának választottak tavaly.
  • A győri dizájner tervei alapján épített motor hordozza a klasszikus BMW-„veserácsot”, meglepően könnyű, a végsebessége pedig 144 km/óra. A tengerentúlon már árulják a vasparipát 12 490 dollárért.

Miamiból jött az üzenet

 

„Sokan becsmérlően beszélnek a közösségi médiáról, s tanárként nekem is gyakran volt rossz véleményem arról, ahogy a diákjaim posztoltak bizonyos tartalmakat, vagy ahogy hozzászóltak egy-egy témához. A másik oldalon ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy közösségi média nélkül esélyem sem lett volna motoros szaktekintélyekkel megismerkedni, akik aztán felkértek a közös munkára.

 

Ennél az asztalnál dolgozva érte el eddigi legnagyobb sikerét Jakus Tamás, itt készültek az Aranykor tervei. Online galériánkban érdemes megnézni, "miből lett a cserebogár", vagyis hogy néz ki az eredeti motor. Fotó: Csapó Balázs

A sztori egyszerűen indult. Az Instán évek óta követtem az egyik kedvenc motorépítő műhelyemet, a Miami székhelyű NMoto névű vállalkozást. Ezek a srácok kétkerekű BMW-k átalakítására, felturbózására specializálódtak. A kapcsolatunk öt éve indult. Miután bekövették a saját tervezői oldalamat, rám írtak, hogy van-e kedvem közös projektben részt venni velük? Természetesen volt. Első körben kisebb feladatokkal kellett bizonyítanom” – kezdte Jakus Tamás.

 

Kellemes csalódások

 

„Hogy képzeljük el a mindennapi munkát olyan műhelyben, mint az Nmoto?” – kérdeztük. „Az első sokk után, hogy óriási lehetőséget kaptam, gyorsan sikerült megtalálni a közös hangot a mérnökökkel. Bár azt beszéltük meg, hogy a munkámat akár a felismerhetetlenségig átrajzolhatják, folyamatosan kellemesen csalódtam a floridai cégben. Miután részletezték a feladatot, mindig hangsúlyozták: ne fogjam vissza magam, nyugodtan szárnyaljon a fantáziám. Mindig hozzátették, hogy azért kértek fel adott látványelem rajzolására, mert úgy érzik, ott pont arra van szükségük, ahogy gondolkodom a motortervezésről.

 

Egyetlen kikötés volt, amit mindig szigorúan vettek a tengerentúliak: a határidők betartása volt. Pár napot lehetett csúszni, de ha megbeszéltünk adott terv kialakítására egy hónapot, akkor négy hét elteltével `illett´ jelentkezni az első verzióval. Hozzáteszem, szó nem volt remeteként végzett munkáról. Bármikor fordulhattam kérdésekkel az amerikai csapat tagjaihoz, vagy ha észrevételem akadt. Számomra ez is fontos volt, hogy gyarapodhatott a tudásom a netes megbeszélések során, illetve kicsit a közösség tagjává is fogadtak” – hallottuk a győri tervezőtől.

 

 

Az édes élet és a BMW

 

Élete nagy esélyét és kihívását még a koronavírus-járvány kirobbanásakor kapta Jakus Tamás az amerikai vállalattól: komplett motortervezésére kértek fel. A képzeletbeli kirakó azonban merőben különböző stílusú kockákból állt. Egy 1936-ban készült Henderson KJ Streamliner prototípusát kellett ötvözni a vadonatúj BMW C400X-szel úgy – s most jön az igazi csavar –, hogy a motor a hatvanas évek olasz életérzését, a Dolce Vitát és az Art Deco formatervezési stílusát tükrözze.

 

„Nem állítom, hogy elsőre nem voltak álmatlan éjszakáim, miután igent mondtam a megbízásra. Alapvetően kedvelem a robogókat, de ezt a műfajt mázsás teherként árnyékolja a Vespa fantasztikus stílusa, ennek másolatával viszont nem akartam előrukkolni. Persze, tisztában voltam azzal is, hogyha próbálkozás nélkül megfutamodom, akkor ilyen esélyre többet nem számíthatok az Egyesült Államokból. Végül, amikor elkezdtem rajzolni az első skicceket, a BMW nyers erejére támaszkodtam. A bajorországi autó- és motorgyár járműi kicsit morcosak, de jól szimbolizálják az erőt, amit ezek a gépek képviselnek. A motor szívét ezzel a picit tán zord külsővel takartam el, míg a kerekeknél és a bőrülésnél dominál az édes élet olasz módra. A motor neve, az Aranykor már a kezdet kezdetén megvolt. Így indult hódítóútra Floridából” – elevenítette fel kezdeti kétségeit és koncepcióját Jakus Tamás.

 

Az első vasparipa, ami megvalósult a győri tervező elképzelései alapján az AGNC Phoenix volt. Ennek a gépnek a koncepciója a legendás magyar motorok, a régi Pannóniák jegyeit és színvilágát idézi.

Karosszéria szeretettel Oroszországból

 

Miután a kisalföldi megyeszékhelyen készített terv elsőre bejött a NMoto gárdájának, véglegesen nemzetközi csapattá fejlődött a projekt. „A 3D-modellezés ilyen szinten meghaladja a képességeimet. Ukrajnában élő tervező ismerősömet, Rostyslav Matiukhin javasoltam a 3D-s munkákra, aki remekül el is végezte ezt. Az Aranykor építése már zajlik, ám nem csupán a Miamiban működő műhelyben. A vasparipa karosszériájának gyártására egy legendás moszkvai motorépítő csapatot, a Zillers-et kértek fel az amerikaiak. Az egyedi gyártású motorok különlegessége pontosan abban rejlik, hogy sokat nem készítenek belőlük. Tudomásom szerint több tucatnyi Aranykor gördül ki hamarosan a floridai műhelyből, de a végleges számuk nem éri majd el a százat” – tudtuk meg.

 

Akit érdekel a Győrben álmodott modell, feliratkozhat a foglalási várólistára. A motor kezdő ára, extrák nélkül 12 490 dollár a NMoto honlapján. Ha valakinek már van BMW C400X-es modellje, akkor 9900 dollárért alakítják át Miamiban. Bár a motor hordozza a klasszikus BMW „veserácsot”, meglepően könnyű, a végsebessége pedig 144 km/óra.

 

Búcsú az iskolától

 

„Hogyan tovább?” – vetettük fel. „Hosszas vívódás után, tavaly a tanév végén elköszöntem az oktatástól. Szerettem diákokkal foglalkozni, 17 éven át dolgoztam pedagógusként, az első munkahelyem volt, ráadásul a volt középiskolámban. Eljött azonban a pont, amikor döntenem kellett. Úgy határoztam: mindent felteszek egyetlen lapra, s kizárólag a tervezőmunkára fókuszálok. Jelenleg egy belsőépítészeti cégnél tervezek, ám a motorok között is vannak olyan újabb elképzeléseim, amelyek szeretném, ha megvalósulnának. Alkotó emberként ennél nagyobb megtiszteltetés, siker ugyanis nem érhet bennünket, mint amikor látjuk, hogy a rajzaink életre kelnek” – búcsúzott Jakus Tamás.

 

Jakus Tamás tervei alapján brit testvérpár építette meg a "Két füstölgő puskacső" névre "keresztelt" motor. Az erőtől duzzadó kétkerekűvel gyorsulási versenyeken is indulnak a szigetországban.

A top 10-ben

 

A BikeExif szakmai portál oldalán a vásárlói visszajelzéseket és a közösségi médiába írt hozzászólásokat is figyelembe vették, amikor a zsűri összeállította 2021 legjobbnak ítélt egyedi tervezésű vasparipáit. Jakus Tamás munkája, az Aranykor az előkelő ötödik helyen zárt. Az átalakított Harleyk és Hondák között egy másik BMW léphetett a képzeletbeli dobogó csúcsára. A futurisztikus járgányt az a moszkvai Zillers cég álmodta és valósította meg, amely részt vállalt az Aranykor kivitelezésében is.

 

Névjegy

 

Jakus Tamás 1980-ban született Győrben. A Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium üvegműves szakán érettségizett, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán tanár végzettséget, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen újabb diplomát szerzett. 2004 és 2021 között volt középiskolájában, a Kovácsban tanított, többször volt osztályfőnök is. A tervei alapján eddig hat motort építettek meg; van közöttük versenymotor és Pannónia utód is. Jelenleg a Duna Belsőépítészet Kft. művészeti vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!