Kirándulás

2024.04.16. 09:54

Gyárvárosi kirándulás Csallóköz csodáihoz - fotók

A Győr-Gyárvárosiak Baráti Köre a felvidéki Csallóköz Natúrpark Egyesület meghívására, egy friss kapcsolat első közös programként látogatott el Felvidék festői tájaira.

Kisalföld.hu

A Csallóköz gazdag természeti örökségének megőrzésére, értékének megóvása alapított egyesület CsavarGO-i a legendás Dévényi várral és környezetével ismertették meg a győrieket.

A Baráti Kör kilenc fős csapata és három felvidéki idegenvezetőjük reggel 8 órakor indult el a győri Mátyás térről Rajka irányába. A kalandorok egy kisbusszal és egy személygépkocsival vágtak neki a különleges kirándulásnak.

 

Vadregényes túra a Kis-Kárpátok lejtőin

A kirándulók a rajkai határátkelőn keresztül jutottak el a Pozsony közigazgatási területéhez tartozó Dévényi vár közelébe. Itt a járműveket maguk mögött hagyva hat kilométeres, másfél órás gyalogtúra várt a csoportra. A kirándulás csodálatos környezetben, a Kis-Kárpátok lejtőkkel és emelkedőkkel tarkított terepén, a Duna és a Morva találkozásának közelében, verőfényes napsütésben zajlott.

Rövid pihenő felvidéki ízekkel

A menetet egy kellemes pihenő szakította meg, ekkor a csallóközi vendéglátók igazi tájjellegű ízekkel lepték meg a Baráti Kör tagjait. Volt kolbász, szalonna, kovászolt kenyér, és egyéb ízletes diszóságok. A finom falatokat csallóközi pálinkával öblítették le. Hazai itókákkal természetesen a Baráti Kör tagjai is készültek, így a határon átívelő barátság máris szorosabbra fonódhatott. A kis pihenő után a csapat tovább folytatta útját a legmagasabb cél felé.

 

30 emelet és 86 lépcsőfok

A kirándulás valódi végcélja a híres Dévényi vár volt, melynek lábához délidőben érkeztek meg a túrázók. A vár alján lévő betérőben egy pohárka hűsítő Pilsner Urquell-lel sikerült enyhíteni a nyáriasra forduló hőség tüneteit. Ezután következhetett a szédítő magasság, a 30 emeletnyi magas mészkőszirten álló, 86 lépcsőfokot számláló Dévényi vár (Devinsky hrad) romjának „elfoglalása”. A vár fokáról lélegzetelállító kilátás nyílik a Kárpátok kezdetét jelző Dévényi-kapura, a Duna és Morva folyók találkozására.

Az Asszonykő legendája

A Dévényi várhoz, illetve második tornyához mesés legenda kapcsolódik: A szláv mitológiában a szerelem istennője Devina (innen a Dévény), amely magyarul asszonyt jelent. A legenda szerint egy nemes lovag egy apácát szöktetett meg egy környékbeli kolostorból, és rossz menekülési irányt választva a vár tornyában kötöttek ki. Az üldözők hamar a sarkukba értek, és a kelepcébe került szerelmespár sorsa megpecsételődött. Nem látva más kiutat, a csúcsról kéz a kézben vetették le magukat a mélybe, egyenesen a Duna medrébe. A nyomukban felfröccsenő vízből egy hatalmas fehér szikla emelkedett, amit azóta is Asszonykő néven ismernek.

Erőművek és finom falatok

A Dévényi vár felfedezése után a kirándulók újra buszba, gépkocsiba ültek, és ellátogattak a Csúnyi, majd a Bősi Vízierőműhöz. A csapat a kiérdemelt ebédet a Bősi Csárdában költötte el, ahol kiváló halétkek és egyéb helyi különlegességek, ínyencségek közül válogathattak. A kiadós ebéd után a túrázók hazafelé vették az irányt, és fél 7 környékén érkeztek meg Győrbe, a Mátyás térre. A résztvevők valamennyien egyetértettek abban, hogy feledhetetlen élménnyel lettek gazdagabbak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában