Tárlat

2024.04.12. 06:21

Gyapjúszövők kiállítása nyílt a Jereván lakótelepen Sopronban

A Jereván lakótelepen, a Lővéri Nyugdíjas Klub székhelyén (Sopron, Teleki Pál u. 20.) a hét folyamán, április 13-ig, még látogatható a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövő Alkotó Körének kiállítása. Naponta 14 és 17 óra között tart nyitva a szabadon megtekinthető tárlat.

Kisalföld.hu

A különlegesen szép és értékes anyag hagyományos, székely festékes szőttesekből áll. A szövés évezredek óta ismert technika, s bár a szövés alapornamensei minden népművészetben megtalálhatók, a felismerhető sajátosságok az ornamensek megfogalmazásában, kompozíciós elrendezésében és a színhasználatban mutatkoznak meg.

- Értéket kínálunk az érdeklődőknek ismét a Jereván lakótelepen. Autentikus népművészetet, csodaszép szőttesek hozott el a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövő Alkotó Köre. Az eseményt támogató Jereván Településrészi Önkormányzat és a magam számára is nagy öröm, hogy a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza Gyapjúszövő Alkotó Köre és a Jereván lakótelep Lővéri Nyugdíjas Klubja - két civil közösség - a szép, a hiteles és a jó szolgálatában egymásra talált – mondta Tóth Éva, a Jereván településrész önkormányzati képviselője, Sopron város kulturális tanácsnoka.

 

Az autentikus népművészeti alkotások "tiszta forrásból" merített motívumvilággal, hagyománytisztelettel, a világ, a lét jelenségeivel összhangban élő ember érzéseit hordozzák magukban, a természeti világ teremtett rendjét, amint a minden szép és jó összegzése megjelenik a szőttesek mintázatában, színhasználatában, a szövési technikában.

A soproni gyapjúszövők körét vezető Alpek Lajosné - aki elkötelezetten azon fáradozik, hogy ez az ősi tevékenység fennmaradjon, fejlődjön - elmondta: a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában rendelkezésre állnak még kihasználatlan szövőszékek, tehát, örömmel várják a szövés iránti új érdeklődőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában