kisalfold.hu videó

2024.03.20. 10:03

Minden kutyának adnak új esélyt a Győri Gyepmesteri telepen - fotók, videó

Kutyák várnak az örökbefogadásra a Győri Gyepmesteri Telepen. Az intézmény különleges program szerint működik: tréner foglalkozik a kutyák szocializálásával önkéntes alapon.

Schuller Vivien Csenge

Hercsel Tamás kutyatréner az állatokat elsősorban szavakkal, mozdulatokkal irányítja. Fotó: Nagy Gábor

A Győri Gyepmesteri Telepet az önkormányzat működteti, biztosítja költségvetését. Gyakorlati működtetőjük a Xantus János Állatkert, így nagy hangsúlyt fordítanak az állat- és környezetvédelemre. Dr. Vigh Márta állatorvos részt vett egy állatvédelmi képzésen, ezzel is növelve a szaktudásukat. Tavaly 198 kutya került be hozzájuk, mindannyian gazdára is találtak. A telepnél sosincs kint a telt ház tábla.
– Az állatok bekerülésétől számítva 45 napig kötelező őket itt tartani, ezután következne az altatás. Nálunk ilyen nincs. Mi önként vállaljuk a menhelyi feladatokat. Minden kutyát orvosi ellátásban részesítünk és figyelünk a fertőtlenítésre is – osztotta meg lapunkkal dr. Vigh Márta állatorvos. 

A gyepmesteri telep közösségi médiafelületein hirdetik a kutyusokat, hogy meghozzák az emberek kedvét az örökbefogadáshoz. Szerintük a legnehezebb időszak a tanítási szünet, mert ilyenkor elutaznak nyaralni az emberek és nem keresik őket. A szakember szerint a tűzijáték miatti kutyaszökdösés már nem olyan jelentős. Az állatvédők összefogásának eredménye ez, akik szilveszterkor is járőröznek. 

– Sok kutya az országhatáron túl talál gazdára. A legnagyobb kihívás a bull típusú kutyák elhelyezése, nem tudjuk őket külföldre kivinni, sok helyen tilos tartani őket. Azok, akik régóta bent vannak nálunk, nagy testű kutyák, nem keresettek. Az emberek tudatában ugyanis az van, hogy drága a tartásuk, többet esznek, több gyógyszer kell, nagyobb helyet foglalnak. A média jelentőségét ilyen esetben is megtapasztaltuk: debreceni riportunk kapcsán érkezett hozzánk egy hölgy, és elvitte az egyik nagy testű kutyusunkat, aki a legboldogabb kanapékutya lett – mesélte tapasztalatait Márta. 

Mi nem altatjuk el a helyhiány miatt a kutyusokat – osztotta meg lapunkkal dr. Vigh Márta állatorvos. Fotó: Nagy Gábor

A Győri Gyepmesteri Telepen tréner foglalkozik a kutyák szocializálásával, önkéntes alapon. A szakember a Láthatatlan Póráz Módszer és Program keretében a kutyákat elsősorban szavakkal, mozdulatokkal irányítja, nem a pórázt rángatva húzza. Erősíti a rossz körülményekből bekerült állatok idegrendszerét. 

– A kutyusok nagy része még sosem látott pórázt és nyakörvet, így ez az első, amit megtanítok nekik. Ezután jön a jutalomfalat elfogadása kézből, a leültetés és a láb melletti séta. Ez segít a későbbi gazdiknak, de fontos, hogy tudják, nem kész kutyát kapnak – részletezte a programot Hercsel Tamás kutyatréner. 

A telepen lehetőség van az állatok örökbefogadására. Eh- hez a befogástól számítva el kell telnie két hét kötelező megfigyelésnek. Ezután barátkozhat a leendő gazdival a kutya. Ha kialakul a kölcsönös szimpátia, akkor ki kell tölteni egy szerződést, amiben a gazda ivartalanítási kötelezettséget vállal, és kifizeti az oltások, csipelések árát, ha az addig nem történt volna meg. Tavaly elkezdték visz- szakövetni a már otthonra lelt kutyák sorsát, a gazdáik a sikeres ivartalanítási műtétek után mindig küldenek vidám képeket. 

– Március 23-án nyílt napot tartunk a telepen. Várunk minden érdeklődőt délelőtt tíz és délután egy óra között. Szeretnénk, ha a győriek szemében ez ugyanolyan pozitív töltetű létesítmény lenne, mint a menhely – osztotta meg lapunkkal dr. Vigh Márta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában