Lakodalmi sütemény

2024.03.19. 15:01

Így készül a húsvéti ünnepi asztal dísze, a felpéci kulcsos kalács - recept és videó

A Nemzeti Művelődési Intézet meghívására a Felpéci Tájház képviselői is részt vettek a Kossuth Rádió országjáró programjában hétvégén. Győr és környéke gasztronómiai kincsei között bemutatták a felpéci lakodalmi kulcsos kalácsot a felállított Gasztrobusz konyhájában, valamint húsvéti mézeskalácsot is díszítettek a gyerekekkel.

Simon Roberta

Mazsola a tésztában

Péczyné Szalay Júlia otthonról hozott, ledagasztott kelttésztáját az érdeklődők előtt osztotta 12 részre, majd formázta és összefonta a kalácstésztát.

- A lakodalmi kulcsos kalácsot Felpécen csak röviden kulcsosnak mondjuk, ami a lakodalmak elengedhetetlen süteménye volt régen. Nálunk a családban nagy kedvenc, így rendszeresen készítem, a tésztájába mazsolát is gyúrok, sütés után lekvárral fogyasztjuk - fejtette ki a Kisalföldnek Julika, a hagyományos recept őrzője.

Péczyné Szalay Júlia kicsit átvariálta a hagyományos receptet, ugyanis mazsola eredetileg nincs benne, de a háziasszony nagy kedvence.

A fonás technikája 

A rutinos háziasszony szerint ennek a kalácsnak a receptje kissé eltér a többitől, illetve az eredeti idővel módosult az új alapanyagok szerint. - A régi köpült vaj, vagy disznózsír helyett ma már előfordul, hogy margarint tesznek a tésztába - emelte ki,

- A lakodalmak előtt közösen készítették a vendégváró falatokat, a süteményeket, kalácsokat is. A recepteket, a fonás technikáját egymástól tanulták a felpéciek. Általában a rokonságból hívták az asszonyokat a sütéshez-főzéshez. Készítéskor beszélgettek, ápolták a rokoni, baráti kapcsolatokat.

A hagyomány sokáig az 1970-1980-as évekig - fennmaradt a faluban, mely szerint a megsült kalácsokat feldarabolták, szakajtóban, később kiscsomagokban vitték a vonuló násznép soraiban és dobálták az út mellett nézelődő felnőtteknek, gyerekeknek - tudtuk meg Péczyné Szalay Júliától.

Prohászka Béla mesterszakács is figyelemmel kísérte Júlia munkáját.

A Felpéci Tájház kincsei

A Felpéci Tájházban egy hagyományőrző lakodalom megrendezése során elevenítették fel 2011-ben ezt a szokást, és a régiek mintájára osztogatták a kalács darabokat a falu csodálkozó, kapukban figyelő nézőinek.

Júlia nem egyedül érkezett a rendezvényre, vele tartott a Felpéci Tájháztól Andorkáné Jánosa Szandra, Géber József és Kassai Edina is.

- A tájház épületét 2002-ben ajándékozták a Felpécért Alapítványnak, amit kitartó munkával 2004-ben sikerült teljesen felújítaniai a helyieknek. Még ebben az évben a falubeliektől összegyűjtött ereklyéket, helytörténeti tárgyakat gyűjteménybe foglalták és kiállították a megújult épületben. Így a látogatók előtt is meg tudták nyitni kapuit a kiállításnak, mely apáink, nagyanyáink tárgyait mutatja be - mondta el Kassai Edina.

2020-ban a Felpéci Tájház  elnyerte az Év Tájháza címet, míg igazgatója, Dombi Alajosné, az év tájházvezetője lett.

Süssünk-süssünk!

- Gyakran ad otthont az épület sütős-főzős programoknak, a gyerekek nagy örömére fazekaskodni is szoktunk, de népszerű még a lovaskocsizás is. Idén elindítottuk a Süssünk-süssünk programsorozatot, mely során az ünnepekhez kapcsolódó süteményeket - mint a kulcsos kalács, pogácsa, fán, rétes, mézeskalács - készítjük el egy-egy helyi szakember segítségével, hogy elsajátíthassuk a hagyományos fortélyokat - hangsúlyozta Edina.

A kisült felpéci kulcsos kalács, amit feldarabolva osztogatnak a lakodalmi menet alatt. Illetve az ünnepi asztalok egyik éke a településen.

- Mindannyiunknak nagyon fontos a hagyomány és a régi receptek megőrzése, múltunk megélése, továbbadása. Aki lemaradt volna szombaton a kalács elkészítéséről, ne bánkódjon, mert március 23-án a tájházban is elkészítjük 15 órától - fűzte hozzá Péczyné Szalay Júlia, aki a lakodalmi kulcsos kalács recepjét olvasóinkkal is szívesen megosztja:

Recept: 

  • 75 dkg liszt, 
  • 15 dkg margarin, 
  • 3,5-4 dl tej, 
  • 3,5 dkg élesztő, 
  • 1 vaníliás cukor, 
  • 8 dkg porcukor, 
  • 1 csipet só, 
  • 2 tojás, 
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • sok mazsola.

A tésztát jól kidagasztjuk, kelesztjük. Kis cipókat -12 darabot- készítünk, majd fonatokat és ezeket összefonjuk. Tojással megkenjük, és sütjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában