Kevesebb a kóbor állat

2024.03.07. 07:27

Felelős állattartás - Az ivartalanításra hívják fel a figyelmet állatvédők és állatorvos is

Az állatvédő szervezetek lelkiismeretes és hatékony munkájának is köszönhetően egyre kevesebb a kóbor állat Győr-Moson-Sopron utcáin. Évek óta szélmalomharcot vívnak a felelős állattartásért.

Mészely Réka

 A Győri Puha Praclik Egyesület elkötelezett állatvédő csapata idén még nagyobb hangsúlyt fektet az ivartalanításra és a felelős állattartásra. – Egyesületünk 4,8 millió forint önkormányzati támogatást kapott, amelynek felét ivartalanításra szántuk – emelte ki Rikovics Anita alelnök.
 

felelős állattartás Dr. Parcsami András és asszisztense a Somogyi-Vet Kisállat Rendelőben kutyát vizsgál ivartalanítás előtt.
Dr. Parcsami András és asszisztense a Somogyi-Vet Kisállat Rendelőben kutyát vizsgál ivartalanítás előtt. A felelős állattartás fontos része, hogy gondoskodjunk a nem kívánt szaporulatról.
Fotó: Csapó Balázs

– Korábbi mintára idén is meghirdettük az ivartalanítási akciónkat a Somogyi-Vet Kisállat Rendelő együttműködésével. Rengetegen szerettek volna élni a kedvezményes beavatkozással, viszont néhány nap alatt beteltek a férőhelyek. Ezúttal 260 macska ivartalanítását tudjuk biztosítani. Ebbe beletartoznak a jelentkező gazdik kedvencei mellett az egyesület gondozásában lévő és az utcáról mentett cicák is – emelte ki Rikovics Anita alelnök. 

Szélmalomharc a felelős állattartásért 

– Hazánkban sokkal több állat van, mint amennyi felelős gazda. A gazdátlan eb- és cicaegyedszámokat csak akkor tudjuk csökkenteni, ha minél többen ivartalanítunk. Egy macskapár évente három alkalommal is szaporodhat és egy év alatt legalább 17 kölyköt hoznak a világra, akik aztán további utódokat nemzenek. Egy családból három év alatt 1200-ra növekszik a szaporulat, az ötödik évre pedig 84.672 nem kívánt macskát kapunk – szemléltette Anita. 

Dr. Parcsami András győri állatorvos kiemelte, hogy évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein, ugyanis ott szabadon szaporodhatnak az állatok. 
– Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek és más állatvédő egyesületek, alapítványok küszködnek a túlszaporulattal. Arról nem is beszélve, milyen betegségekkel kell megküzdeniük az utcán hagyott macskáknak és kutyáknak. 

Mindenkit a kóborrá váló állatok számának csökkentése érdekében az ivartalanításra buzdítunk 

– hangsúlyozta az állatorvos, aki szerint sokan az orvosi költségek miatt nem ivartalanítják kedvencüket. 
Ilyenkor érdemes csatlakozni az akciókhoz, hiszen azok is élhetnek a lehetőséggel, akik máskor anyagi helyzetük miatt nem tehetik meg. 

A prevencióra hívják fel a figyelmet 

– A tizenöt évvel ezelőtti állapotokhoz képest százszor jobb a helyzet: még emlékszem, hogy akkor a Magyar utcán etették az osztrákok a kóbor kutyákat. Ma már nincs kóbor állat, esetleg elkóborló, amelyik otthonról elszökött. És ez köszönhető az állatvédők munkájának is, akik a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet – emelte ki a Szigetközi Állatvédő Liga alapítója, Légrádi Balázs, aki feleségével immár a hatodik kutyát fogadta be. A legújabb jövevény Meli, a tacskó hét hónapos korában lett vemhes. Császármetszéssel mentették meg az életét – másként elpusztult volna – és ivartalanították. 

Hét hónaposan császármetszéssel mentettük meg Meli életét – mutatta hatodik kutyáját Légrádi Balázs. 
Fotó: Kerekes István

Az új állatvédő szervezet is a prevencióra kívánja ráirányítani a figyelmet. Légrádi Balázsék iskolákban tartanak előadásokat a felelős állattartásról. Adományok révén több százezer forint értékben fizették rászoruló családokban élő állatok ivartalanítását, orvosi kezelését és oltását. 

Pályázatra várnak 

– A kóbor kutyák begyűjtése főleg gyepmesteri feladat, de szerintem jól állunk Sopronban. Ugyan időnként vannak hullámok, amikor többen szélnek eresztik a kutyájukat, de nem gyakori eset. Tavaly indítottunk ivartalanítási akciót, ahol tízezer forintos hozzájárulást kértünk a gazdáktól. Ez ahhoz képest, hogy az ivartalanítás egy nagy testű kutya esetében hatvan-hetvenezer forint is lehet, csekély összeg, de szerettük volna, hogy a gazdák felelősséget vállaljanak az állataikért – mondta el Tölli-Molnár Beáta, a Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület vezetője. Hozzátette, ha idén is lesz ilyen pályázat, akkor szeretnének vele élni, és újra meghirdetni az akciót Sopronban és környékén. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában