Az egyik legnagyobb kincsünk világnapja

2024.03.22. 13:23

A Soproni Vízműnél vendégeskedtek diákok - Mi is belestünk velük a kulisszák mögé - videó, sok-sok fotó

A Soproni Vízmű a víz világnapján játékos feladatokkal hívta fel a fiatalok figyelmét a víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint a rendszeres vízfogyasztás fontosságára, miközben a szakemberek munkáját is kipróbálhatták a gyerekek.

Varga Henrietta

Vidám pillanatokból pénteken nem volt hiány a soproni vízmű területén. Fotók: Szalay Károly

A társaság minden évben megnyitja kapuit a víz világnapján annak érdekében, hogy kicsik és nagyobbak is megismerhessék a náluk folyó munkát és bepillanthassanak az egyes folyamatokba, így felhívva a figyelmet a víz fontosságára.

 

Víz világnap
A víz világnapján a gyerekek játékos formában ismerkedtek meg a víz fontosságával Fotó: Szalay Károly

- Az idei jeles nap mottója: Víz a békéért! – tudtuk meg Rádonyi Lászlótól, a Soproni Vízmű Zrt. vezérigazgatójától. Ez a jelszó érzékelteti, hogy mekkora szükség van rá a világban, hiszen az emberek jóléte vagy a környezet megóvása is csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízforgalmon alapulhatnak. A nyílt nap elsődleges célja, hogy egy olyan korosztálynak mutathassuk meg tevékenységünket, amelyik sokkal fogékonyabb arra, hogy mi legyen a vízzel és mit kell tenni annak érdekében, hogy még hosszú évszázadokig szolgáltathassuk. Idén ötvenhét csoport, és közel kétezer gyermek vett részt rendezvényünkön, azt gondolom ez is azt bizonyítja, hogy valóban szükség van az ilyen jellegű eseményekre - tette hozzá.

Minden év egyik legnagyobb attrakciója a markológép, amelyet ugyan segítséggel, de a gyerekek is működtethettek és amelyet boldogan irányítottak valamennyien. A hatalmas gép mellett, színes és korosztályonként változó programok is várták a résztvevőket, ahol megismerhették többek között a földbe épített hálózatok felépítését, a vízmérést, de a csőszerelésben is kipróbálhatták magukat.

Víz világnap
A markoló minden évben vonzza a diákokat, hatalmas élmény számukra irányítása Fotó: Szalay Károly

Kurucz Erika, a Deák Téri Általános Iskola 1.c osztályfőnöke elmondta, hogy minden osztályával részt vesz a rendezvényen, hiszen rendkívül fontos, hogy a gyerekek egy kicsit előre lássanak a jövőbe, és megismerjék hogyan élhetnek majd tudatosan felnőttkorukban. Hozzátette: Szerencsére a gyerekek érdeklődőek, sokat kérdeznek, érdekli őket az, hogy mi hogyan működik.

Víz világnap
A Deák Téri iskola elsősei idén először vettek részt a programban Fotó: Szalay Károly


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában