Sokszínű életút

2024.03.11. 07:00

A Notre Dame-ban is orgonált a Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója

A Széchenyi István Egyetem végzős villamosmérnök hallgatója, Giczi Balázs mindössze 28 éves, de már most sokszínű életúttal rendelkezik. Gyermekként lett az orgona szerelmese: az alapszakot a győri intézmény Művészeti Karán, a mesterszakot a Zeneakadémián végezte el, és meg sem állt Európa több ikonikus orgonájáig. Zenei érdeklődése mellett nem mondott le mérnöki álmairól sem.

Széchenyi Egyetem

Giczi Balázst kisgyerekként bűvölte el az orgona, és máig ez a szenvedélye.

A győri Giczi Balázs életét gyermekkora óta átszövi a zene. Általános iskolásként tanárai javaslatára zeneiskolába iratták szülei, ahol megpecsételődött a sorsa. „Lehetőségem volt számos hangszer kipróbálására, azonban a kezdetektől tudtam, hogy engem igazán az orgona érdekel. Szeretetét a templomból hozom magammal, ahol már alsó tagozatos diákként ámulatba ejtett. Ehhez elsőként a zongorázást kellett elsajátítanom magas szinten, így kitartóan és szorgalmasan gyakoroltam. Ennek köszönhetően egyre több mindent tudtam eljátszani zongorán, majd később orgonán” – hangsúlyozta a fiatal művész.

Elsőként a győrszentiváni kántor tanította az ifjú orgonistát, majd később a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait. Közben megmaradt reál érdeklődése is. „A zeneművészeti képzésem mellett a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumba jártam, így két középiskolát végeztem el egyszerre, esténként pedig a templomba mentem gyakorolni. Ez persze áldozatokkal járt, de nem szerettem volna lemondani egyik irányról sem. Ez a mai napig így van: egyaránt fontos számomra a villamosmérnöki képzés és az orgona” – tette hozzá Balázs.

Giczi Balázs úgy érzi, naprakész tudást szerzett a Széchenyi István Egyetem villamosmérnök alapszakán. Fotó: Adorján András - SZE

A tehetséges fiatal jelenleg a Széchenyi István Egyetem végzős hallgatója villamosmérnök alapszakon, nyáron szerzi meg oklevelét. Korábban az intézmény Művészeti Karának előadóművészet alapképzésén diplomázott, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait mesterképzésen. „A különböző képzések mind más-más élményt nyújtottak. A Zeneakadémián töltött évek alatt lehetőséget kaptam, hogy ikonikus helyszíneken orgonálhassak, többek közt a párizsi Notre Dame-ban, csupán egy hónappal a katedrális leégése előtt, valamint nemzetközi mesterkuzuson vehettem részt Lyonban. A villamosmérnöki képzésem alatt pedig belevethettem magam a PLC-programozásba, és naprakész tudással gyarapodhattam a robotika területén is. Szakmai gyakorlatomon nemrégiben tapasztaltam, hogy az egyetemen szerzett tudást milyen jól tudtam alkalmazni valós ipari feladatoknál” – mondta a mérnökhallgató.

Giczi Balázs a jövőben sem tervez lemondani álmairól, szeretné folytatni mindkét szeretett területét: a villamosmérnöki és az orgonista karrierutat. Aki szeretné élőben is meghallgatni gyönyörű orgonajátékát, az látogasson el a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomba, ahol rendszeresen orgonál vasárnap esténként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában