Áldozatok világnapja

2024.02.23. 14:14

Kiszolgáltatottan a digitális világban - Konferencia a győri egyetemen

Fogyasztóvédelem, pénzügyek és e-platformok górcső alatt címmel szerveztek konferenciát Győrben, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán február 22-én, az áldozatok világnapján.

Barki Andrea

Dr. Smuk Péter dékán köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Rákóczy Ádám

A fogyasztóvédelmi problémakör már nemcsak polgárjogi kérdés, hanem az életünk minden területét átszövi. Ennek egyik kiemelt témája a digitalizáció, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen mindannyian fogyasztói vagyunk a digitális világnak, amit vagy értünk, vagy nem. 

A konferencia előadói a hazai és nemzetközi tudományos élet jeles képviselői voltak, akik magyar és angol nyelven tartottak előadásokat a legújabb kutatási eredményekről, amelyek a későbbiekben alapjául szolgálhatnak a jogalkotásnak. Elemezték, milyen problémákat látnak az egyes területeken, melyekre kell szerintük reagálni. 

– Azt boncolgatjuk, hogy az államnak, a jogalkotóknak, a szoftverfejlesztőknek milyen feladataik vannak azzal kapcsolatban, hogy a saját felhasználóikat, fogyasztóikat úgy szolgálják ki, hogy a jogszabályi környezetnek megfeleljenek és ügyfeleiket is megvédjék – összegezte a konferencia témakörét dr. Glavanits Judit tanszékvezető egyetemi docens, a program egyik fő szervezője. 

A plenáris ülés előadásai a kibercsalásokkal foglalkoztak. A jogtudományi kar együttműködik a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületével. Utóbbi előadója, dr. Tarpai Lajos Tamás a fogyasztók sérelmére a digitális térben elkövetett pénzügyi visszaélésekről tartott tanulságos előadást. A szakértő elmondta, hogy tavaly a pénzügyi visszaélések értéke meghaladta a tízmilliárd forintot. Már nem attól kell félnünk, hogy a pénztárcánkat lopják el, hanem a folyószámlánkról tüntetnek el összegeket. Az előadó bemutatta, milyen mértékben terjednek ezek a visszaélések és hogyan lehet ellenük védekezni. Mint mondta, a csalók kihasználják az emberi természet egyes sajátosságait, például a konfliktusterelést, a pánikban kiszámítható cselekvést vagy a rutinszerűen végrehajtott egyes műveleteket. (Az előadásában vázoltakra a későbbiekben részletesen visszatérünk). 

Dr. Kovács Erika, az MNB Pénzügyi Békéltető Testületének elnöke felhívta olvasóink figyelmét arra, hogy ha csalás áldozatává válunk, azonnal forduljunk ahhoz a szolgáltatóhoz, ahol a számlánkat vezetik, a kártyánkat kibocsátották. Ezek a csalások bankszámlák és bankkártyák ellen irányuló pénzforgalmi jellegű támadásokat jelentenek a pénzünkkel, hitelkeretünkkel vagy felvett személyi kölcsöneinkkel kapcsolatban. Az első lépés mindig a szolgáltató felkeresése legyen. Ugyanis, ha kár ér bennünket, ez a feltétele, hogy az igényünket érvényesíteni tudjuk például a pénzügyi békéltető testület előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában