Természet- és tájfotók, épületek, portrék

2024.02.06. 08:17

Két kategóriában is dobogóra állt a győri fotóklub - képek

A veszprémi Bakony Fotóklub és a Pannónia Fotófórum nemrég tartotta a hagyományos Pannónia fotószalon rendezvényeit. Ennek egyik kategóriájában a harmadik, míg a másikban az első helyet szerezte meg a Győri Fotóklub Egyesület.

Ollári Gergely

A felvételen a győri csapat díjazott tagjai a fotószalon legeredményesebb egyesületének járó vándorkupával.

Fotó: Győri Fotóklub Egyesület

A Nyugat-Dunántúlon működő klubok számára hozták létre húsz évvel ezelőtt a Pannónia Fotószalon versenyt. A Győri Fotóklub Egyesület már régóta aktív szereplője az országos pályázatnak fotó és dia kategóriában is, utóbbin a győri egyesület 12 fotósa mintegy harminc alkotásával vett részt. 

– Érdemes volt a legjobb képeket elvinni, és csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges, ugyanis a bírák átlagpontszámot néznek. Minden képet külön zsűriznek, az kap egy pontszámot, majd elosztják annyival, ahány képpel pályázott a klub. Így a diaszalonon elsők, míg a fotó kategóriában harmadikak lettünk – fogalmazott lapunknak Vehofsics Erzsébet, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke. 

 

Tavaszi Levente Rézcső című alkotása egy lépcsőházat ábrázol. 
Fotó: Győri Fotóklub Egyesület

A helyi klubban negyedévente tartanak értékelést, az ott szereplő legjobb képekből válogatják ki azokat, amelyeket aztán később versenyeken is megmutatnak. Elsősorban azokat az alkotásokat keresik, amelyek egyéniek, kreatívak. A diaszalon alkotásai elsősorban természet- és tájfotók, portrék, épületek és tárgyak voltak. 

– Az én személyes kedvencem az elfogadottak közül Laukó Tünde Esernyő című képe volt. Tündi a győri utcák nagy mágusa. Számtalan ellesett pillanatát kreatív ötletekkel ötvözi. Ez a fotó is ilyen. Itt-ott felismerhető a város hangulata, a fő téma mégis az esernyős alakon van. Vagy kiemelhetném Tálos Péter gyönyörű tájképét is, ami a Tara Nemzeti Parkról készült – tette hozzá az elnök. 

A fotószalon kategóriában 11 fotós 21 alkotása került a zsűri elé. Az elnök szerint kiemelkedő volt Tavaszi Levente Rézcső című alkotása, ami egy budapesti lépcsőházat ábrázol egyedi stílusban. Az elnök úgy véli, különleges helyzetben van a Győri Fotóklub Egyesület, ezt az eredmények is bizonyítják. Szerinte a sikerük titka, hogy tagjaik látásmódja egyedi. 

– Sokszínű művészek alkotják a csapatot. A siker titka a többfajta szemlélet. A jelszavunk is ezt tükrözi: ahol a tradíció és a minőség találkozik. Az idősebb, több tapasztalattal rendelkezők is jól érzik magukat nálunk. Sok a kreatív fotós, és van miből válogatni – részletezte az elnök. 

A Győri Fotóklub Egyesületnek jelenleg nyolcvankét tagja van, fiatalok és idősek, de várják az újak jelentkezését is. Folyamatosan frissítik a létszámot, sokan keresik őket. Az egyesület nemrég a Magyar Kultúra Hetéhez kapcsolódva adott közös kiállítást a Gyárvárosi Fiókkönyvtárban. Az egyesületnek a napokban egy saját pályázata is lezárult, „Így látom a világot” címmel. Ezen az egyesületből Bognár Imre Tivadar természetfotó kategóriában a második helyet szerezte meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában